Piteås Julia Karlernäs i närkamp med Linköpings Ebere Orji. Foto: TT Nyhetsbyrån

Första poängtappet för Linköping – trots ledning två gånger

Linköpings Ebere Orji sköt två mål för sitt Linköping borta mot Piteå.

Trots det fick serieledaren nöja sig med en poäng.

Piteå kvitterade nämligen två gånger om. Det sista på straff i slutminuterna.

Trean Piteå kopplade direkt grepp om matchen mot serieledaren Linköping. Och det höll man under den halva första halvleken då man lyckades vaska fram en handfull ganska uddlösa avslut. Det var bara Julia Karlenäs skott i utsidan av stolp-ribban som höjde pulsen något.

Efter drygt 20 minuter vände matchen totalt. Linköping fick en hörna som nästan resulterade, då en Piteåförsvarare lyckades rädda på mållinjen. Resten av halvleken var det Linköpings tur att ordna målchanser. Och det var Frida Leonhardsen Maanum och Uchenna Grace Kanu som skapade mest oreda i hemmalagets försvar.

I halvlekens sista minut nickade slutligen Ebere Orji en hörna upp i ribban och ned innanför mållinjen bakom Guro Pettersen. 1-0 var ett rättvist halvtidsresultat.

Tidig kvittering

Piteå tog hand om taktpinnen även i den andra halvleken. Mycket tack vare inbytte Fernanda Da Silva som var en vitaminjektion. Redan efter fyra minuter kom kvitteringen efter en nickduell ute i straffområdet som lämnade Nina Jakobsson fri med öppet mål från distans. Hon sköt mot det öppna målet och Cajsa Andersson hann sånär ifatt bollen.

Några minuter senare låg bollen och darrade på Linköpings mållinje men den rensades undan i sista stund.

Trots Piteås dominans var det Linköping som fick nästa mål. Laget höll sakta på att gnaga sig in i matchen igen då man fick till ett mycket fint anfall efter en kvart som avslutades med ytterligare ett mål av Ebere på passning från Johanna Alm. Målet innebar att Ebere Orji gick upp i delad skytteligatopp i allsvenskan med fem mål på fyra matcher.

Piteå fick sista ordet

Precis som i den första halvleken tog Linköping över matchen och laget hade ett par hyfsade lägen att utöka ledningen. Piteå var inte ofarligt utan stack upp då och då i skapliga motattacker. Da Silva hade en hårt skott som Cajsa Andersson fick sträcka ut sig på och stöta till hörna.

Piteås slutforcering resulterade till slut på ett oväntat sätt då laget fick straff på en hands 88:e minuten då Petra Johansson rensade bollen rakt på Frida Leonhardsen Maanums arm. Straffen sköt Julia Karlenäs säkert i mål.

KLIPP: Okända gåvan – Piteå fick en halv miljon (3 juli 2020)