Rebecka Blomqvist ersätter Pauline Hammarlund. Foto: Bildbyrån

Skytteligaledaren Rebecka Blomqvist ersätter Pauline Hammarlund

Uppdaterad
Publicerad

Pauline Hammarlund skadade sig kort efter landslagsuttagningen.

Nu är hennes ersättare klar:

Den damallsvenska skytteligaledaren Rebecka Blomqvist går in i truppen.

– En spelare som vi naturligtvis haft koll på en längre tid, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Pauline Hammarlund togs förra veckan ut till damlandslagets EM-kvalmatch mot Lettland. Det var första gången sedan EM 2017 Hammarlund, som haft stora skadebekymmer, togs ut till landslaget.

Men glädjen blev kortvarig. Dagen efter uttagningen kom beskedet att hon åter knäskadats, och måste opereras. I dag meddelade förbundskapten Peter Gerhardsson att den damallsvenska skytteligaledaren Rebecka Blomqvist, 22, ersätter Hammarlund.

Damlandslaget i fotboll

– Det känns väldigt bra såklart. Det ska bli kul att åka iväg, säger Rebecka Blomqvist till SVT Sport.

Får packa väskorna för Lettland – istället för England

Hon har varit reserv, men aldrig spelat någon A-landskamp förut.

– Jag räknade med en resa på måndag men med U23 då till England. Nu blir det Gotland och Lettland istället. Jag ser fram emot att träffa alla, det är säkert en positiv stämning i truppen efter VM-bronset.

– Det är en spelare som vi naturligtvis haft koll på under en längre tid, både genom hennes prestationer i Kopparbergs/Göteborg men också i U23-landslaget. Hon är en av många unga spelare som vi tror på, säger Gerhardsson i ett uttalande på svenska fotbollförbundets hemsida.

”Laget sätter mig i väldigt bra lägen”

Blomqvist är en utpräglad forward som är vass i djupled. 22-åringen, ursprungligen från Uddevalla, kom till Kopparbergs/Göteborg FC för fem år sedan. Hon står noterad för elva mål hittills den här säsongen.  

Du leder skytteligan, vad förklarar den goda formen?

– Det känns som att vi spelar på ett sätt i laget som sätter mig i väldigt bra lägen. Jag har spelat kontinuerligt sedan förra året och har ett bra förtroende från tränarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet