Milan Skriniar firar sitt 2-1-mål för Slovakien med överlyckliga lagkamrater. Foto: TT

Slovakien utnyttjade polsk utvisning

Den tippade gruppjumbon Slovakien skrällde och slog Polen med 2-1 i Sveriges grupp i St Petersburg. Slovakerna utnyttjade en polsk utvisning.

– Det känns overkligt. Det är svårt att beskriva, säger Marek Hamsik.

– Få trodde att vi skulle vinna i dag men vi gick för det, fortsätter Hamsik enligt Uefa.

Efter en dryg timme drabbades Polen av en utvisning. Grzegorz Krychowiak fick sitt andra gula kort efter att ha stämplat Jakub Hromada. Det blev kostsamt för Polen.

Fotbolls-EM

Sju minuter senare fick Slovakien en högerhörna. Den nickskarvades av kaptenen Marek Hamsik, som nyligen lämnade IFK Göteborg, till Milan Skriniar som tog ner bollen och drog in den på halvvolley för 2-1 genom en skog av polska spelare som var försiktiga för att undvika en straff.

”Polens eget fel”

Med tio man gjorde Polen en slutforcering och hade ett par chanser men lyckades inte kvittera. Allra närmast var Jan Bednarek som i den första tilläggsminuten fick ett utmärkt läge men sköt precis utanför stolpen.

– Om det var Robert Lewandowski som fått läget skulle det varit 2-2, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

– Det är Polens eget fel att de förlorar, det är ett bättre lag, fortsätter Johannesson.

Det var självkritiskt i det polska laget:

– Vi måste se oss själva i spegeln – det här var för dåligt, säger Bednarek till SVT Sport. Superstjärnan Robert Lewandowski mådde  dåligt.

– Jag mår inte så bra nu eftersom vi förlorade och inte spelade så bra. Det var inte tillräckligt i dag. Det var så svårt att spela idag, säger Lewandowski.

Polen kvitterade efter 32 sekunder i andra halvlek

Andra halvlek hann knappt starta när Polen kvitterade till 1-1. Bollen spelades i djupet och Maciej Rybus spelade den snett inåt bakåt till Maciej Rybus som stötte den i mål. Då hade det gått 32 sekunder av den andra halvleken. Det är det näst snabbaste målet i en andra halvlek i ett EM-slutspel efter Marcel Coras mål för Rumänien mot Västtyskland 1984 som gjordes efter 21 sekunder.

Róbert Mak gjorde Slovakiens första mål, en boll som via stolpen vallades i mål via målvakten Wojciech Szczesnys axelparti för 1-0. Det räknades som ett självmål.

– Nu ska vi möta Sverige. Det kommer att bli riktigt tufft, säger Marek Hamsik till SVT Sport.

Sverige möter Spanien i Sevilla senare under kvällen.