Smedberg-Dalence spelar på världens högst belägna proffsplan

Uppdaterad
Publicerad

Martin Smedberg Dalence bytte allsvenskan och IFK Göteborg mot spel i den bolivianska ligan på världens högst belägna proffsplan – 4100 meter över havet.

Det fantastiska fotbollsäventyret började med ett telefonsamtal.

– Pappa ringde och berättade att han fått ett mejl från Bolivias fotbollsförbund och att de ville kalla mig till en landslagssamling. Jag trodde inte att det var sant, säger Smedberg Dalence.

Två veckor senare satt han på ett flygplan på väg till pappans hemland Bolivia. För allra första gången.

Han har två efternamn – Smedberg från mamma och Dalence från pappa. I Sverige fick Martin ofta höra att Dalence var ett proffsigare fotbollsnamn men i Bolivia är det precis tvärtom.

– Här är det Smedberg som gäller. De tycker att det är exotiskt, säger han och skrattar.

Nu är Martin inne på sitt andra år i den bolivianska ligan där han spelar för klubben Always Ready från El Alto uppe på högplatån utanför huvudstaden La Paz. Och den höga höjden är en av de stora utmaningarna med att spela fotboll i Bolivia.

– Efter en maxlöpning i Sverige tar det några sekunder innan du andas normalt igen. Men här kan det ta upp till en minut innan du kan springa igen, säger Smedberg Dalence.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.