Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Bredgaard berättar i ”Mästarlivet” att hon flyttade närmare familjen när pappan blev sjuk i cancer. Foto: SVT

Sofie Bredgaard om pappans sjukdom: “Jag bara kände – det går inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hon ses av många som en av världens största talanger – Sofie Bredgaard. 
Trots att 2022 blev hennes stora genombrottsår i Rosengård har det också varit en tuff tid utanför fotbollsplanen då hennes pappa blivit sjuk i cancer. 

– Det var jättemycket frågetecken kring vad som skulle hända. Och det hade jag jättesvårt att vara i, berättar hon i SVT:s nya dokumentärserie “Mästarlivet”. 

Danska landslagsspelaren Sofie Bredgaard kom till Rosengård för ett år sedan. 21-åringen lämnade Linköping hastigt när hon fick veta att hennes pappa var sjuk. 

– Sista dagen transferfönstret var öppet kontaktade hennes agent mig och berättade att Sofie ville närmre hem, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran. 

Bredgaard berättar själv om den turbulenta tiden i SVT:s nya dokumentärserie “Mästarlivet”. 

– Vi fick meddelande att det inte var en blodpropp, det var en tumör och då var det jättemycket frågetecken kring vad som skulle hända. Och det hade jag jättesvårt att vara i, säger hon. 

– Jag bara kände att “det går inte”. Jag är en sådan familjemänniska att jag bara kände att de alltid har varit där för mig. Jag ska också vara där och kämpa. 

“Måste må bra utanför planen” 

Flytten till Malmö gav ett lugn och kortare avstånd till familjen. Med tiden berättade Sofie Bredgaard för sina nya lagkompisar om pappans sjukdom och fick mycket stöd. 

– Jag måste må bra utanför planen för att kunna prestera på planen. Det är väldigt viktigt. För annars kan det bli väldigt mycket fotboll, om allt handlar om det. Såklart handlar mycket om fotboll, men det är också viktigt att ha “breaks” därifrån. 

Sofie Bredgaards pappa Frants har gått igenom behandling och familjen är hoppfull inför framtiden. Han är glad över att dottern hade möjlighet att flytta närmare Danmark. 

– Det har gjort mycket att vi har kunnat komma över och hon har kunnat komma hem när det funnits behov av det. Det är självklart svårt att balansera men jag har en känsla av att hon har bra lagkamrater här i Rosengård och bra ledare omkring henne som har stöttat. 

Dokumentärserien “Mästarlivet” har premiär den 24 mars i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.