Joshua King jublar efter sitt straffmål. Foto: TT

King kung på Ullevål med sen kvittering

Uppdaterad
Publicerad

Spanien såg ut att ta en planenlig seger i Oslo och säkra avancemanget till EM. Men Joshua King fick chansen från straffpunkten på stopptid – och tog den.

1-1 i Oslo betyder att Norge rör om i Sveriges EM-kvalgrupp.

Inför mötet var Norge obesegrat i tolv raka landskamper (åtta segrar och fyra oavgjorda) på nationalarenan under Lagerbäcks förbundskaptenstid.

Men siffran 13 sägs ju föra otur med sig.

EM-kval fotboll

Fråga bara Almenning Jarstein. Några minuter in i andra halvlek drog Atlético Madrids Saul till. Bra tryck, något oväntat och bollen tog visserligen en lurig studs, men det var ett skott som den norske landslagsmålvakten ska stoppa.

Nära bli ödesdigert

Misstag kostar. Det verkade in i det sista bli ödesdigert för Norge, som innan dess skapat en rad hyggliga chanser, främst vid fasta situationer och oftast på nickar.

De vassaste möjligheterna att ge Norge ledningen hade anfallaren Joshua King och mittbacken Kristoffer Ajer.

Spanien ägnade tiden efter ledningsmålet åt att spela av matchen, men blixtrade till emellanåt, som när Fabian Ruiz prickade ribban med ett distansskott.

Iskall straff

När allt verkade klart gick spanske målvakten Kepa Arrizabalaga för hårt in i en duell och engelske domaren Michael Oliver blåste för straff.

Fram klev King och placerade iskallt in kvitteringen.

För Norge ökade plötsligt utsikterna att nå EM-slutspelet, men det krävs förmodligen ändå tre raka segrar – närmast mot Rumänien på tisdag – för att nå den andraplats som Sverige just nu håller, fyra poäng före norrmännen.

Ramos avstängd

Lagkaptenen Sergio Ramos spelade sin 168:e landskamp och satte nytt rekord i spansk i landslagsfotboll – på en av Spaniens två nationaldagar, dessutom. Det tidigare rekordet hade målvakten Iker Casillas.

Men på det personliga minuskontot:

Ramos fick sin tredje varning i kvalet och missar tisdagens möte med Sverige på Friends arena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet