Sen kvittering förstörde svensk skräll

Uppdaterad
Publicerad

Sverige såg länge ut att gå mot en skrällartad seger hemma mot ett hittills obesegrat Spanien. Men i den 92:a minuten, efter kraftig spansk press, kunde inhoppande Rodrigo kvittera matchen för spanjorerna. Resultatet innebär att Spanien är klara för EM 2020, för Sverige väntar en viktig match mot Rumänien i nästa omgång.

– Direkt efter matchen var jag väldigt irriterad och förbannad, säger Robin Quaison.

Rodrigo förstörde stämningen rejält på Friends arena när Valencia-anfallaren satte dit 1-1 i den 92:a minuten. Dessförinnan hade Sverige, efter en jobbig inledning, stått upp bra efter att Marcus Berg nickat in ledningsmålet. Och Berg verkade uppgiven efter matchen.

– Nu är det surt. Men ser man tillbaka  på matchen så var 1-1 kanske rättvist. De skapar lägen i början, men efter 20 minuter hanterar vi deras spel på ett  bättre sätt. Jag tycker att vi gör det väldigt bra, säger Victor Nilsson Lindelöf till SVT Sport.

EM-kval fotboll

Flera fina Olsen-räddningar

Efter en inledning där Sverige stundtals såg ut att bli totalt utspelade så lyckades man arbeta sig in i matchen mer och mer. Robin Olsen stod för flera fina räddningar och en annan Robin, Quaison, skapade sig ett antal lägen. Det absolut hetaste, en fin nick på inlägg från Lustig, tvingade David de Gea till en riktigt kvalificerad räddning.

– Han gör en bra räddning. Jag är inte så bra på huvudet, men när jag nickade den kände jag att ”det här är nånting!” Men han gör en bra räddning, säger Quaison till SVT Sport.

Sverige fortsatte det fina spelet och fem minuter in i den andra halvleken fick man också utdelning. Marcus Berg, som har fått mycket kritik för sitt uteblivna målskytte, kunde efter två fina räddningar från David De Gea knoppa in ledningsmålet från nära håll.

Spanien kvitterade sent

Sverige stod starkt efter ledningsmålet och den starka spanska pressen i jakt på ett kvitteringmål uteblev länge. Spanjorerna tvingades ofta till inlägg där den svenska backlinje allt som oftast kunde rensa undan utan några större problem.

Med tio minuter kvar blev Sverige rejält tillbakapressade men de heta spanska chanserna lyste med sin frånvaro, fram tills tilläggstid.Då klev inhoppande Rodrigo in och kvitterade tillställningen till 1-1. Ett resultat som stod fram tills slutsignal.

– Direkt efter matchen var jag väldigt irriterad och förbannad, men nu en timme senare så känns det bättre. Jag är stolt över laget, vi gör en bra  match, säger Robin Quaison till SVT Sport.

– Jag tycker vi är uppe på allra allra hösta nivå. Vi är nog som lag uppe på personbästa i princip. Det kollektivet där ute, hur man springer och kämpar för varandra, hur man följer de instruktioner som Peter och jag pratat om innan, hur lojal man är mot vårt spelsätt, det är så jävla roligt, man blir så stolt och glad, och då menar jag att om vi tappar i 93:e minuten... då må det vara hänt. Vi gör tamejfan så gott vi kan. Jag kan inte klandra någon där ute. Så jag är jätteglad för det, säger förbundskapten Janne Andersson.

Ett sent kvitteringsmål fick vi även se i Bukarest, där gruppkollegorna Rumänien och Norge ställdes mot varandra. Norges 1-1 innebär att Sverige har ett grepp om andraplatsen, två poäng ned till trean Rumänien. Nästa landslagssamling i november inleds med just Rumänien – Sverige, en matchen som kan bli direkt avgörande för Sverige avancemang till EM 2020.

EM-kval

Sverige logo

Sverige

1 - 1

Spanien logo

Spanien

Friends Arena, Solna
Publik: 49712
Domare: Clément Turpin

EM-kvalet

Grupp F, tabellen

1. Spanien, +14 i målskillnad, 20 poäng.

2. Sverige, +9, 15.

3. Rumänien, +9, 14.

4. Norge, +3, 11.

5. Färöarna, -19, 3.

6. Malta, -16, 3.

Ettan och tvåan blir klara för EM 2020. Spanien är klart för mästerskapet, medan Sverige, Rumänien och Norge gör upp om andraplatsen. Seger mot Rumänien i november innebär att Sverige säkrar EM-platsen. Oavgjort kan också räcka, så länge Sverige tar tre poäng mot Färöarna. Om Sverige slutar trea eller sämre finns en chans att nå mästerskapet via ett playoff i vår, tack vare gruppsegern i Nations League i fjol.

Sveriges återstående matcher:

15 november: Rumänien (borta).

18 november: Färöarna (hemma).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet