Morata blev avgörande när Spanien vann efter förlängning, Foto: Bildbyrån

Spanien till kvartsfinal efter galna måldramat

Kroatien gjorde två mål på åtta minuter och tog matchen till förlängning.

Där tog det dock stopp – Spanien vann med 5-3 och är klart för kvartsfinal.

– Jag har aldrig tidigare upplevt något liknande, säger Nikola Vlasic efter förlusten.

Åtta mål, varav ett dråpligt självmål. Det var vad publiken på Parken i Köpenhamn bjöds på i åttondelsmötet mellan Kroatien och Spanien. Ett möte som Spanien vann efter förlängning (3-3 efter ordinarie tid).

Trots ett spanskt övertag i inledningen var det egna målvakten Unai Simón som förorsakade matchens första mål. Simón stod för en av turneringens värsta tavlor när han missbedömde en hemåtpassning från lagkamraten Pedri, som tillskrevs självmålet, och missade bollen.

Fotbolls-EM

Strax innan halvtid kvitterade dock Spanien innan man i den 57:e minuten fullbordade vändningen.

Åtta mål på femton landskamper

Försvararen Cesar Azpilicueta höll sig framme i offensivt straffområde och kunde, efter ett välriktat inlägg från Ferran Torres, göra sitt första landslagsmål. Torres fick sedan kröna åttondelsfinalen mot Kroatien med att göra 3-1 med kvarten kvar att spela. 21-åringens åttonde mål på femton landskamper.

– En av de absolut bästa spelarna på planen i den här matchen, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Men trots ena foten i kvartsfinal med ett fåtal minuter kvar av ordinarie tid kollapsade spanjorerna. Två baklängesmål (Mislav Orsic och Mario Pasalic) på åtta minuter tog matchen till förlängning.

Möter Frankrike eller Schweiz

Väl där var det Spanien som fick det sista ordet. Ifrågasatte Alvaro Morata smällde in 4-3 på halvvolley med vänsterfoten innan Mikel Oyarzabal fyra minuter senare utökade.

Därmed är Spanien, som vann mästerskapet 2012, klart för kvartsfinal. Där ställs man mot Frankrike eller Schweiz, som möts klockan 21 i kväll.

Detta var första gången sedan EM-guldet för nio år sedan som Spanien vinner en utslagsmatch i VM eller EM.

– Det var några turneringar sedan vi gick vidare, men nu bröt vi den sviten mot VM-tvåan (Kroatien, 2018), säger César Azpilicueta till Uefa.

KLIPP: Så var Kroatien – Spanien