EM-guld för Spaniens U21 – tog revansch på Tyskland

2017 vann Tyskland över Spanien i finalen i U21-EM. Två år senare var det ombytta roller då Spanien vann finalen i italienska Udine med 2-1.

– För mig är de värdiga mästare. De spelar bäst fotboll och har högst toppar, säger SVT Sports expertkommentator Markus Johannesson.

Redan efter åtta minuter tog Spanien ledningen då Fabian Ruiz drev fram bollen i mitten och stänkte in 1-0 mycket snyggt från distans.

Spelmässigt dominerade Spanien första halvlek, men de borde kanske ha blivit en man mindre. I den 33:e minuten hoppade lagkaptenen Jesus Vallejo in med sträckt ben mot den tyska stjärnan Luca Waldschmidt, men domaren valde efter videogranskning att bara ge gult kort.

– Här kunde det ha slutat med ett brutet ben. Här ska det definitivt vara rött kort, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog om situationen.

I andra halvlek tog sig de regerande europamästarna Tyskland in i matchen och Waldschmidt lossade bössan gång på gång.

Men precis då Spanien kändes som mest pressade stod den tyska målvakten Alexander Nübel för en riktig tabbe. Han släppte en enkel retur på Fabian Ruiz skott och då var det enkelt för Daniel Olmo att chippa in 2-0-målet.

– För mig är Ruiz turneringens bästa spelare, säger SVT Sports expertkommentator Markus Johannesson om Napolispelaren.

Tyskland reducerade alldeles i slutminuterna då Nadiem Amiri provade ett långskott och det gick via Jesus Vallejos ben in över målvakten Antonio Sivera.

I och med att Waldschimdt gick mållös av planen så står sig Marcus Bergs rekord som den spelare som har gjort flest mål i ett enskilt U21-EM. Det tangerades i år av just Freiburgspelaren Waldschmidt.

Matchen slutade 2-1 och därmed är Spanien europeiska mästare för tredje gången sedan 2011.