Jenni Hermoso, till vänster, jublar med Salma Paralluelo efter sitt inledande mål för Spanien. Foto: Raul Caro

Spaniens damer klara för sitt första OS: ”Vi är stolta”

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens damer är klara för sin första OS-turnering efter att ha slagit Nederländerna med 3-0 i semifinalen i Nations League.

– Vi är stolta över det arbete vi har gjort, säger förbundskaptenen Montse Tomé.

Laget har nu sikte på en ny titel efter det första VM-guldet i somras. Under gruppspelet grusade man Sveriges chanser att nå OS.

– Jag och övriga tog över ansvaret i en svår tid som ingen ville uppleva och vi har tagit ett steg framåt, säger förbundskaptenen Montse Tomé, som tog över landslaget efter turbulensen i höstas enligt AP.

Det var de stora namnen Jenni Hermoso och Aitana Bonmati som steg fram under den sena fredagskvällen i Sevilla. Hermoso, som varit ständigt uppmärksammad sedan den påtvingade kyssen efter VM-finalen och guldet, gjorde 1-0 i slutet av den första halvleken efter ett fint solonummer.

Frankrike väntar i finalen på onsdag

Ett par minuter senare gjorde Ballon d'Or-vinnaren Bonmati 2-0 på La Cartuja-stadion, där finalen i turneringen kommer att spelas på onsdag. Där väntar Frankrike som slog Tyskland med 2-1.

– Vi är stolta över det arbete vi har gjort. Det här laget förtjänar att spela ett olympiskt spel efter alla tidigare generationer som kämpat för det och inte nått fram, säger Tomé.

Matchen inleddes med en tyst minut för offren av storbranden i Valencia.

UEFA Women's Nations League

Spanien

3 - 0

Nederländerna

Estadio La Cartuja, Sevilla
Publik: 21856
Domare: Rebecca Welch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.