Luis Enrique lämnar spanska landslaget.

Spaniens förbunds­kapten slutar

Uppdaterad
Publicerad

Luis Enrique avgår som förbundskapten för det spanska landslaget. Det meddelar förbundet under en pressträff på onsdagseftermiddagen.
– Det är tudelat, jag har alltid drömt om att bli förbundskapten för landslaget. Men jag hoppades inte på att det skulle ske på det här sättet, säger Robert Moreno som nu tar över huvudansvaret.

Luis Enrique har varit sjukskriven och styrt det spanska landslaget på distans i cirka tre månader. I VM-kvalmötet med Sverige i början på juni hade den assisterande tränaren Robert Moreno ansvaret på bänken. Nu hamnar huvudansvaret på 41-åringen som aldrig tidigare har haft huvudansvaret för ett A-lag.

– Om det dyker upp någon situation där jag känner att jag behöver hans råd kommer jag inte tveka att höra av mig. Vi har jobbat ihop i nio år. Jag har varit som en svamp och försökt suga upp så mycket kunskap som möjligt av honom, säger Moreno.

Avgår på grund av personliga skäl

Varken Robert Moreno, förbundsordföranden Luis Robiales eller sportdirektören José Molina som närvarade vid presskonferensen ville berätta mer om omständigheterna som lett till beslutet.

– Vi respekterar hans situation och kommer att fortsätta göra det. Jag vill tacka Luis Enrique för hans tid inom förbundet och dörren till landslaget kommer alltid att stå öppen för honom, säger Luis Rubiales.

Turbulent år för spanska landslagsledningen

Det som står klart sedan tidigare är att Enrique har varit sjukskriven och det hänvisats till personliga skäl.  Luis Enrique tog över det spanska landslaget efter uttåget i åttondelsfinalen i VM förra sommaren. Då ersatte han Fernando Hierro som i sin tur ersatte Julen Lopetegui som lämnat under turbulenta former.

Spanien leder EM-kvalgrupp efter fyra raka segrar, den senaste mot grupptvåan Sverige. Lagen möts igen den 15 oktober.

Han är Spaniens nya förbundskapten

Visa

Robert Moreno González

Född: Barcelona, 19 september 1977

Karriär: assisterande tränare i Roma 2011-2012, assisterande tränare i Celta Vigo 2013-2014 och 2017-2018, assisterande tränare i Barcelona 2014-2017, assisterande förbundskapten Spanien 2018-2019, förbundskapten Spanien 2019-

Känd som en pionjär inom videoanalys och författare till boken ”Mitt recept för 442”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer