Spaniens mäktiga facit – på ointagliga arenan. Foto: Bildbyrån

Spaniens mäktiga facit – på ointagliga arenan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ställs i EM-kvalet i kväll mot ett av världens bästa lag på arenan där laget trivs som allra bäst. 
På 2000-talet har de spelat sju matcher på Santiago Bernabeu – och vunnit samtliga. 
– Det är kanske den tuffaste bortamatchen i hela Europa just nu. De är otroligt skickliga, säger Ludwig Augustinsson.

SVT Sport har, med hjälp av Gracenote, tittar på samtliga spanska hemmamatcher sedan 1998. Några saker sticker ut mer än andra. Den ena är att de inte har någon riktig nationalarena – de har spelat på 41 olika hemmaarenor. Och av 105 matcher har de inte spelat fler än sju på någon arena. 

Flest har de spelat på Santiago Bernabeu, Real Madrids hemmaplan som också står som värd för matchen i morgon. Och på denna klassiska arena har Spanien vunnit samtliga sju matcher.

– Vi får försöka att inte gå ut med för mycket respekt utan också ha kul och försöka spela vårt spel. Men vi vet att vi kommer vara tillbakatryckta och får inte bli stressade över det, säger Augustinsson och fortsätter:

”Alla måste göra en toppmatch”

– Vi måste försöka sätta dit bollen för vi kommer inte få allt för många chanser. Men det är en rolig uppgift så vi ska försöka gå ut och njuta också.

Det är bara två av de svenska spelarna mot Malta som spelat på Bernabeu. Robin Olsen stod en match i fjol och John Guidetti har spelat fem. Hemmahörande i den spanska ligan har han mer koll på Spanien än övriga.

– Det handlar i slutändan om dagen att alla spelare måste göra en toppmatch, det räcker att en faller bort då går det jäkligt bort. De är väldigt duktiga på att straffa, om man tappar bollen i fel tillfälle blir man straffad, säger Guidetti. 

Faktaruta: Här är Spaniens Bernabeu-matcher sedan 1998

Visa

Spanien–Italien 3–0, VM-kval, 2 september 2017

Spanien–Colombia 1–0, landskamp, 9 februari 2011

Spanien–Turkiet 1–0, VM-kval, 28 Mars 2009

Spanien–Sverige 3–0, EM-kval, 17 november 2007

Spanien–Danmark 2–1, EM-kval, 24 mars 2007

Spanien–England 1–0, landskamp, 17 november 2004

Spanien–Israel 2–0, VM-kval, 7 oktober 2000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer