Inget måljubel på fredag för Barcelona-spelarna då spelarfacket utlyst strejk. Foto: TT Bildbyrån

Spanska premiären ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Europas bästa klubblag, världens bästa landslag och världens bästa spelare.

Ändå råder det fullständigt kaos inom den spanska damfotbollen.

På fredag var planen att den inhemska ligan skulle börja men för andra året i rad ställs premiären in på grund av strejk.

Spansk damfotboll har aldrig varit bättre rent sportsligt. I juni vann Barcelona ännu en Champions League-titel. I augusti vann det spanska landslaget VM för första gången.

Allt frid och fröjd i den anrika fotbollsnationen? Inte alls

Påverkar första omgångarna

På fredag var planen att den inhemska ligan, Liga F, skulle dra i gång men då kommer spelare att strejka. Spelarfacket AFE har sagt i ett uttalande att de ska strejka för mer rättvisa villkor och att gapet till herrspelarna i La Liga ska minska.

För herrarna är minimilönen 182 000 euro om året (2,15 miljoner kronor) och för damerna 16 000 euro (190 000 kronor). Strejken förväntas påverka de första två omgångarna, 8–10 september och 15–17 september.

Det har funnits hopp om att nå en lösning innan premiären men nu börjar tiden rinna ut. Under måndagen och tisdagen sammanträdde ligan och spelarfacket för att diskutera – men utan någon framgång.

Andra året i rad

Tisdagens möte varade i nästan tre timmar och förde båda parterna närmare varandra, rapporterar spanska tidningen Marca. Men de lyckades ändå inte nå någon överenskommelse och ännu ett möte bokades in till onsdagen.

Inte heller onsdagens möte ledde till att parterna kunde komma överens. Enligt Marca skiljde det 3 000 euro i det senaste förslaget varpå ännu ett möte bokades in till tisdag nästa vecka.

Detta innebär att den första omgången, om inget drastiskt sker, inte kommer att spelas som tidigare planerat.

Att det strejkas inom den spanska fotbollen är ingen ny företeelse. Även förra året ställdes premiären in på grund av en strejk. Då var det domarna som strejkade för att få mer rättvisa löner.

KLIPP: Janne Andersson fördömer Rubiales: ”Bedrövligt” (30 augusti 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när Janne Andersson fördömer Luis Rubiales. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.