Joan Josep Pallas är chefredaktör på La Vanguardias sportredaktion. Foto: TT/SVT

Spanske sportjournalisten: Barcelona befinner sig i en depression

Uppdaterad
Publicerad

Barcelona befinner sig i en depression.

Det nya tränarteamet med Ronald Koeman och Henrik Larsson kan vända lyckan, men det kommer krävas snabba resultat.

Det menar Joan Josep Pallas, sportchef på tidningen La Vanguardia. 

8-2-förlusten mot Bayern München var den värsta i klubbens historia, menar Joan Josep Pallas. Den påverkade själva grundbilden av en klubb som de senaste decennierna ridit på en närmast osannolik framgångsvåg.

Just nu är tålamodet kort. Det är inte bara förlusten som skaver. Barcelona spelar inte bra fotboll längre, enligt kritikerna.

– Sedan 90-talet och Cruyff han publiken njutit av att vinna. I dag lider man både när man vinner och förlorar, förklarar Pallas.

Kan bidra med professionalism

Henrik Larsson är tillbaka i Barcelona – vad tänker du om det?

– Jag tror inte att Larssons återkomst kommer att upphäva den trista stämningen som vilar över klubben men han kan väcka några leenden för han lämnade goda minnen senast.

Han har inte särskilt mycket erfarenhet som tränare – hur tror du det kommer gå för honom?

– Ronald Koeman är förstetränare och Alfred Schroder är andretränare. Larsson har inte ett huvuduppdrag men kan ändå bidra. Jag tror att de värderingar han har, professionalismen, är sådant som klubben behöver. Han kan sprida seriositet vilket klubben just nu saknar.

Behov av förändringar

Det nya tränarteamet innebär nytt hopp för en klubb som är i stort behov av radikala förändringar, enligt Joan Josep Pallas. Men de måste leverera snabba resultat för att få stanna, trots att kontrakten sträcker sig över två år. I mars väljer klubben nämligen en ny president.

– I en klubb som Barcelona räcker det inte med att vinna, man måste spela bra också. Om den nya presidenten inte är övertygad kommer de inte få vara kvar. Man kan säga att utmaningen är extra stor i år.

– Antingen återhämtar man sig snabbt eller så riskerar man att hamna i en lång period av mörker. Precis som Milan och Liverpool tidigare råkat ut för, säger Pallas.

Frågetecken kring Messi

Det talas mycket om Messis roll – och flyttrykten – vad är status där?

– Koeman vill att Messi stannar men vill samtidigt satsa på unga spelare. Det betyder att han måste offra spelare som spelat ihop med Messi under många år, som är kompisar med honom. Exempelvis Suarez, Jordi Alba, Busquets och Rakitic. Koeman vill inte ha dem.

– Han måste övertyga Messi om att han bygger ett nytt mästarlag men Messi är inte övertygad om att ett sådant lag finns.

KLIPP: Henrik Larsson är klar för FC Barcelona (21 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.