Karl-Erik Nilsson, ordförande för SvFF. Foto: Bildbyrån

Spelare i ryska klubbar stoppas från landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Svenska spelare som spelar i ryska klubbar kommer inte att tas ut till landslaget. Detta meddelade Svenska fotbollförbundet på tisdagen.

– För oss är det självklart att spelare som väljer att spela i en rysk klubb inte kan representera svenska landslag i fotboll, säger Karl-Erik Nilsson ordförande för SvFF i ett pressmeddelande.

I slutet av augusti meddelade ishockeyförbundet att svenska spelare i ryska klubbar stoppas från landslaget. Nu har fotbollen tagit samma beslut. Svenska spelare som tillhör ryska klubbar kommer inte att tas ut till svenska landslag.

– Beslutet grundar sig i dels vår uppfattning om att Ryssland ej ska delta i vår idrott så länge kriget pågår samt utifrån den avstängning av ryska lag som FIFA och UEFA gjort. Om en svensk spelare, som är landslagsaktuell, fattar beslutet att spela i Ryssland medan det orättfärdiga kriget i Ukraina fortsätter så är den spelaren inte aktuell att representera Sverige, säger Karl-Erik Nilsson.

Beslutet kommer att klubbas av SvFF på torsdag. I nuläget finns inga svenska spelare i ryska klubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.