Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Reideborn spelar i KHL-klubben CSKA Moskva. Foto: Bildbyrån

Svenska hockeyförbundet stoppar KHL-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet meddelar att spelare som spelar i den ryska ligan KHL inte kommer att få spela i landslaget.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar. Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

I ett pressmeddelande skriver förbundet att styrelsen har fattat ett policybeslut som innebär att svenska spelare i ryska KHL inte längre kommer att tas ut till landslagen. Beslutet gäller tills vidare.

– Jag tycker att man ska se det på två sätt. Sådana här beslut är vi inte vana vid att fatta och det innehåller många ingredienser. Men för oss i styrelsen landade vi i ett ganska givet och självklart beslut utifrån det läge som råder, säger Anders Larsson till TT.

I maj 2022 inför hockey-VM meddelade landslaget att svenska KHL-proffs som spelat slutspel under våren inte får representera Tre Kronor i VM. Ett uttalande man sedan tog tillbaka och menade istället att de aktuella spelarna valts bort på sportsliga grunder. Men nu meddelar man alltså att inga svenska spelare i KHL-klubbar kommer att få spela i landslaget efter Rysslands invasion av Ukraina.

Fem svenskar i KHL

Tidigare har det internationella ishockeyförbundet, IIHF fått kritik för att man hjälpt spelare att pausa sina kontrakt med KHL-lag. Något internationella fotbollsförbundet Fifa gjort för fotbollspelare i ryska klubbar.

– IIHF som organisation kan inte, oavsett hur mycket vi vill, ogilla deras anställningsavtal. Det fungerar inte så juridiskt, sade Anders Larsson, som också är styrelse ledamot i IIHF till SVT Sport tidigare i augusti.

I nuläget har fem svenska spelare kontrakt med KHL-klubbar.

Tre Kronor inleder säsongen med Karjalaturneringen som spelas den 7–13 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.