Anders Larsson säger att IIHF inte har möjlighet att göra så att Jakob Lilja och andra KHL-spelare kan bryta sina kontrakt. Foto: TT/Bildbyrån

Anders Larsson: Därför kan IIHF inte hjälpa spelarna som Fifa kan

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har gett spelare möjlighet att pausa kontrakt med ryska klubbar.

Det internationella ishockeyförbundet, IIHF, har kritiserats för att de inte hjälpt spelarna på samma sätt.

Nu förklarar styrelseledamoten Anders Larsson varför.

– Oavsett hur mycket vi vill så kan vi inte ogilla deras anställningsavtal, säger han.

I går presenterades den landslagsmeriterade forwarden Jakob Lilja som ny Dynamo Moskva-spelare. Samtidigt berättade han för Expressen att han egentligen inte vill spela där – men att han inte har råd att köpa ut sig från kontraktet.

Samtidigt kritiserade han det internationella ishockeyförbundet för att de inte hjälper spelarna mer.

– Det var helt klart min förhoppning att de skulle sätta ner foten mer. Det sa mina agenter också, att de hoppades på det, sade han.

Fotbollsspelare får pausa kontrakt

Hans förhoppning var att IIHF skulle kunna agera liknande fotbollens dito, Fifa. De har gett spelare som har kontrakt med ryska klubbar möjlighet att pausa sina kontrakt fram till nästa sommar, så att de i stället kan spela med lag från andra länder. Så har alltså inte IIHF agerat, vilket vållat kritik från flera håll.

Kritik som nu det svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, som är medlem av IIHF:s styrelse, svarar på.

– IIHF har hamnat i en situation och ett läge som ingen är glad över. Vi känner för spelarna och förstår hur komplex situationen är som spelarna hamnat i. Man kan ju känna att spelare som vill lämna Ryssland borde kunna göra det. Men vår chefsjurist har gått igenom läget, och det är så att de kontrakt som finns i KHL är utformade i Ryssland och baseras på rysk lag, säger Larsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Så IIHF som organisation kan inte, oavsett hur mycket vi vill, ogilla deras anställningsavtal. Det fungerar inte så juridiskt.

Men Fifa har sett till så att fotbollsspelare som har kontrakt i Ryssland kan pausa dem, hade ni inte kunnat göra något liknande?

– Vi har naturligtvis ställt den frågan: ”Hur kommer det sig att Fifa kan hitta en lösning på ett annat sätt?” Men avtalskonstruktionen ser annorlunda ut. Jag kan inte i detalj hur det ser ut inom fotbollen, men vår chefsjurist har kunnat konstatera att avtalskonstruktionen ser ut på så sätt att vi inte kan göra något.

”Tråkigt att det blir debatt”

Anders Larsson håller inte med om kritiken att IIHF inte har satt ner foten i Rysslands-frågan.

– Jag tycker att det är tråkigt att det blir debatt i frågan och sägs att vi inte har agerat. IIHF har, gemensamt med medlemsförbunden agerat hårt. Ryssland får inte spela mästerskap, och de har blivit fråntagna arrangörsskap av turneringar. Där har vi varit väldigt tydliga, säger han.

SVT Sport har sökt IIHF:s juridiska avdelning.

ARKIV: Här kritiserar SVT:s expert Anders Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.