Sverige är med i VM i Frankrike. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Spelarunionen: Betala lika mycket för dam- och herr-VM

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska spelarunionen har vänt sig till Fifa för att få lika mycket i prispengar under dam- och herr-VM.

”Fifa borde belöna dam- och herrspelare på samma sätt för att det är rätt sak att göra.”

Årets VM i Frankrike har en total prissumma på 30 miljoner dollar, där världsmästaren får 4 miljoner av dem. Det är dubbelt så mycket som under VM i Kanada för fyra år sedan, men fortfarande bara en bråkdel av hur det ser ut på herrsidan.

Prissumman under herr-VM i Ryssland i fjol uppgick till 400 miljoner dollar, där Frankrike som vann guldet fick 38 miljoner dollar för besväret. Dessutom kommer den summan att öka till VM i Qatar 2022 då den totala prissumman kommer att vara 440 miljoner dollar.

Under tisdagen gick även den internationella spelarunioinen Fifpro ut och stöttade kravet.

”Kvinnliga landslagsspelare världen över borde få samma behandling som deras manliga motsvarigheter; det borde inkludera resor, boende och deras medicinska behandling och ekonomiska kompensation.”

”Borde bli behandlad med lika mycket respekt”

Frågan lyftes för första gången av den australiska spelarunionen förra året och i deras senaste brev till Fifa kräver de att pengarna ska öka med 27 miljoner dollar, det vill säga den ökning som det är mellan prispengarna mellan VM i Frankrike och VM i Qatar.

Med tre dagar kvar till fotbolls-VM i Frankrike har den internationella spelarunionen ställt sig bakom kravet på ökad ersättning till spelarna i VM i Frankrike.

”Fifa borde belöna dam- och herrspelare på samma sätt för att det är rätt sak att göra. Prestationen att bli världsmästare i världens största sport borde bli behandlad med lika mycket respekt, oavsett kön.

Fifa håller just nu en kongress i Paris, men det är oklart om frågan kommer att tas upp.

*1 dollar = 9,44242481 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.