Benjamin Nygren och Jack Lahne Foto: Bildbyrån

Erbjuder spel på Nygren och Lahne – utreds av Spelinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Spelinspektionen inleder tillsyn mot flera spelbolag. Anledningen är att de erbjuder spel på Jack Lahne och Benjamin Nygren – minderåriga spelare i allsvenskan.
– Du kan ju se det i listorna. De två är under 18 men det kan finnas fler namn, säger Katarina Abrahamsson, Spelinspektionens samordnare mot matchfixning, till SVT Sport.

Sedan 1 januari 2019 får spelbolag med licens i Sverige inte erbjuda spel på minderåriga. Därför inleds nu tillsynen med anledning av kvällens match mellan IFK Göteborg och AIK.

– Det här rör inte matchen som helhet, utan det rör enskilda vadhållningsobjekt som tillhandahålls inom livebetting, säger Abrahamsson.

Det är inte första gången minderåriga spelat i årets allsvenska, men tillsynen inleds först i samband med kvällens match.

– Vi har fått in tips om att den här typen av vadhållning på de här spelarna och då har vi agerat på det, säger Abrahamsson och förklarar hur tillsynen fungerar:

– I vissa fall har vi kunnat konstatera att man erbjuder vadhållning på den som är minderårig. Och då får i slutändan eventuella svar och yttranden visa om man brutit mot lagen. Vi vill ha beslut först innan vi kan säga så här tycker vi.

Vad finns för typ av straff?

– Vi har anmärkning, varning, antingen med eller utan sanktionsavgift till exempel.

Är det problematiskt att de verkar på seniornivå, med tanke på att de flesta spelarna i matchen inte är under 18?

– Jag förstår vad du menar. Det kan vara svårt för spelbolagen att hålla i sär, att välja bort spelarna som är minderåriga. Men har man fått en licens att tillhandahålla vadhållning då har man också en skyldighet att följa lagen, säger hon och fortsätter:

– Vi tittar naturligtvis också på vadhållning på matcher där övervägande andel av deltagarna är under 18 år, men det är inte fallet här.

Anledningen till att lagen finns är att man vill skydda minderåriga från att exponeras mot matchfixning.

– Man vill motverka att minderåriga utsätts för påverkan att manipulera spelet, säger Abrahamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer