Matchen mellan IFK Göteborg och Malmö avbröts efter att ett knallskott kastats mot tidigare IFK-spelaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius. Foto: TT

Starka reaktioner efter matchen

Uppdaterad
Publicerad

Tidningarnas krönikörer reagerar starkt på knallskottet som avbröt matchen. På Twitter går debatten varm om det var rättfärdigat av Tobias Sana att kasta en hörnflagga ut i publiken.

”Skandalscener” är ett återkommande ord efter fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF, som avbröts efter att någon i publiken kastat in ett knallskott, vilket skrämde domaren och gjorde att Tobias Sana i affekt kastade ut en hörnflagga i publikhavet.

GT:s Markus Wulcan skriver att ”neandertalarmentaliteten som finns på våra läktare gör mig inte bara illamående utan också uppriktigt ledsen och nedstämd”. Svenska Dagbladets Anders Lindblad skriver att ”den svenska supporterkulturen är i mångt och mycket fantastisk och engagerande, men tyvärr har ingen lyckats operera bort de äckliga återkommande varbölderna som tillåts härja på läktarna”.

”Friheten hotas”

Sydsvenskans Fredrik Lindstrand och Aftonbladets Simon Bank är överens om att de runtomkring måste sluta visa stöd mot den som kastar knallskott. De skriver att friheten på fotbollsläktarna är hotad.

”Friheten att få åka på bortamatch, friheten att inte bli ruinerad av inträdet, friheten att få välja om du vill stå eller sitta, friheten att ta med sitt barn på fotboll för första gången och känna sig trygg med det. Friheten som gjort allsvenskan till en publiksuccé.”, skriver Fredrik Lindstrand.

Simon Bank skriver att ”den som kastar ett knallskott mot Tobias Sana eller en bengal mot en motståndarläktare gör det eftersom allt de ser, hör och känner säger dem att det är sanktionerat”.

Bank skriver på varje protestlista mot 'den moderna fotbollen', ”den som gentrifrierat och kontrollerat bort den unika, ursprungliga läktarkulturen i länder som England eller Frankrike, men jag vet också hur allt det där var möjligt. Det var möjligt eftersom man kunde peka på att alternativet var det här. Då kunde man stänga ståplats, då kunde man starta klappjakt och repression. Då kunde man vira in publiken i plast och medelklassighet.” skriver han.

För och emot Sana

Krönikörerna tar också upp Sanas reaktion. De flesta har förståelse för den, även om de inte försvarar den. Dagens Nyheters Johan Esk skriver att hans reptilhjärna först reagerade med ett ”äntligen, någon som gav igen. Det är en reaktion jag försvarar lika lite som Sanas. Våld och idioti ska aldrig lösas med våldsamma attacker”.

På Twitter var det däremot många som gav Sana sitt helhjärtade stöd. ”Han gjorde helt rätt”, ”Jag är med dig” och ”Öga för öga”, var några av reaktionerna, även om många också var kritiska.

Sanas kast fick också internationell uppmärksamhet. Nyhetsbyrån Reuters text spred sig över hela jorden. Fotbollssajten Goal, sportmagasinet Sports Illustrated liksom brittiska The Sun och Daily Mail, var några av dem som rapporterade om den avbrutna matchen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer