Stefan Pettersson i matchen mot Barcelona 1986. Foto: Bildbyrån

För Stefan Pettersson står båda guldfavoriterna närmast hjärtat

Uppdaterad
Publicerad

Anfallsstjärnan med dubbelt IFK-hjärta är lojal inför avgörandet i årets allsvenska. Den tidigare landslagsmannen och utlandsproffset Stefan Petterson har representerat både IFK Norrköping och IFK Göteborg. ”Blir glad oavsett vinnare, jag sitter i en bra sits”, säger han.

Den före detta landslagsspelaren Stefan Pettersson är född och uppväxt i Västerås men det var i IFK Norrköping, dit han kom 1982, som hans allsvenska karriär tog sin början.

– Jag började med att spela dem ur allsvenskan, det var en smärre chock för hela Fotbollssverige. Men året efter sprang vi hem serien och tog oss tillbaka till allsvenskan på en gång, det är jag oerhört stolt över, säger Stefan Pettersson till SVT Sport.

Var proffs i Ajax

Två år senare valde han, mitt under säsongen, att lämna Norrköping för spel i IFK Göteborg där han i en första sejour spelade mellan åren 1984 och 1988.

– IFK Göteborg ville att jag skulle komma till dem och på den tiden var ju det en ganska stor klubb med många landslagsmän. Det var helt enkelt klubben alla ville gå till, säger han.

Efter proffsspel i Ajax återvände Stefan Pettersson till IFK Göteborg 1994 och avslutade karriären i klubben fyra år senare.

Totalt blev det fem SM-guld med Göteborg där han också fick chansen till spel i Europa.

– När vi hade chansen att ta oss vidare till final i Europacupen 1986 är ett av många minnen med klubben. Vi vann mot Barcelona på hemmaplan men i returmötet blev vi utslagna på straffar.

Båda lagen närmast hjärtat

När årets allsvenska avgörs på lördag är det just IFK Norrköping och IFK Göteborg som har kopplat greppet om SM-guldet. Med en omgång kvar att spela toppar Norrköping tabellen, en poäng före Göteborg.

– Det är helt öppet, jag håller faktiskt inte extra på något lag. Jag kan inte sätta den ena framför den andra utan blir lika glad oavsett vilket lag som vinner, jag sitter i en bra sits, säger Stefan Pettersson och tillägger:

– Båda klubbarna har betytt oerhört mycket för mig. Norrköping var ju klubben som ville satsa på mig när jag var ganska ung och i Göteborg blev jag en mer färdig spelare. Därför står de här klubbarna mig närmast hjärtat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.