Stéphanie Labbé, 35, avslutar karriären. Foto: TT/Bildbyrån

Stephanie Labbé lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Det var hon som nekade Sverige ett OS-guld i somras.

Nu lägger Stephanie Labbé, 35, handskarna på hyllan.

– Nu har jag funnit klarhet och fridfullhet i att veta att jag har gjort allt jag kunnat på fotbollsplanen, säger hon i en video på sin Instagram.

För två dagar sedan röstades Stephanie Labbé fram som tvåa på Fifas gala över världens bästa målvakt under 2021.

Nu meddelar 35-åringen att hon kommer sluta med fotboll.

Hon har precis brutit kontraktet med den franska storklubben Paris Saint-Germain och kommer officiellt avsluta sin landslagskarriär i april när de kanadensiska landslaget återsamlas.

– Jag har bestämt mig för att lämna den professionella fotbollen. I april, med mina vänner och familj närvarande kommer jag sluta i landslaget.

– Jag har offrat mycket i mitt liv och har flyttat runt med fotbollen i flera år. Jag har tagit svåra beslut, lämnat familj och vänner bakom mig i jakten på att vara mitt bästa jag. Jag bemästrade förmågan att vara helt fokuserad och lycklig i de mest pressade situationerna. Och nu har jag funnit klarhet och fridfullhet i att veta att jag har gjort allt jag kunnat på fotbollsplanen, säger hon i en video på sin Instagram.

Spelat i tre damallsvenska lag

Labbé är en stor ikon i hemlandet Kanada efter att ha varit med och tagit landets största framgång någonsin när de i somras vann OS i Tokyo.

35-åringen stod på huvudet i finalen mot Sverige och var kanske den enskilt största orsaken till att Kanada kunde vinna när hon räddade fyra av sex svenska sparkar.

– När strålkastarljuset slocknar och du tar av dig handskarna för sista gången är det dig själv du ska vara stolt över. Och jag är väldigt stolt över den här olympiska mästaren, säger hon.

Stephanie Labbé har i damallsvenskan bland annat representerat Piteå, Kif Örebro och Rosengård.

Klipp: Seger ställde sig vid straffpunkten igen efter OS-missen (Arkiv: 21 sept, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.