Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stina Blackstenius: ”Tufft att se människor man bryr sig om gå igenom det”

Uppdaterad
Publicerad

Flera världstjärnor missar VM på grund av allvarliga skador.

För Stina Blackstenius känns det extra då hon följt flera av dem på nära håll i klubblaget Arsenal.

– Det är tufft att se människor man bry sig om gå igenom det, säger hon till SVT Sport.

Englands lagkapten Leah Williamson och Beth Mead, Nederländernas stora stjärna Vivianne Miedema. Det är tre av världsstjärnorna som missar VM efter svåra skador. Trion har också gemensamt att de spelar i Arsenal till vardags.

För lagkamraten Stina Blackstenius, som själv drabbades av en handfraktur i sista ligamatchen, har säsongen påverkats av långtidsskadorna.

– Det är supertråkigt att på nära håll se personer som man verkligen bryr sig om och som har mycket att bidra med gå igenom långtidsskador. Samtidigt någonstans tycker jag att det är fint att vi som grupp och lag kommit samman av det. Hur man vill hjälpa dem att göra deras situation lite bättre. Man spelar lite för de som inte kan vara med.

”Kanske kommer något bra ut av det”

Andra världsspelare som missar mästerskapet är Frankrikes Marie-Antoinette Katoto och Delphine Cascarino, Englands Fran Kirby, USA:s Becky Sauerbrunn och Sveriges Hanna Glas.

De många skadorna på högsta nivå inom damfotbollen under säsongen har skapat rubriker. Landslagets Nathalie Björn har uppmärksammat detta.

– Det har varit mycket skador senaste tiden och det är jättetråkigt. Men folk har börjat reagera och göra mer research kring varför det här händer, kollat på skor till exempel. Så på något sätt kanske det kommer något bra ut av alla de här skadorna. Men det är så klart man känner jättemycket för spelarna.

Lista: Tio stjärnspelare som missar VM

Hanna Glas, Sverige (Kansas City Current)

I höstas ådrog hon sig en allvarlig knäskada och tvingades till operation. Inför Peter Gerhardssons trupputtagning meddelade Glas att hon tvingas stå över mästerskapet, då hennes rehabiltering inte tagit sig tillräckligt långt.

Beth Mead, England (Arsenal)

I november var skadan framme för engelska stjärnan, som var en kugge för mästarlaget under EM. Mead drog av korsbandet och det innebär att hon missar VM.

Delphine Cascarino, Frankrike (Lyon)

Så sent som i maj, när hennes Lyon mötte PSG, skadade Cascarino knät. En skada som håller henne borta från spel i flera månader och som innebär att hon missar mästerskapet med Frankrike.

Catarina Macario, USA (Chelsea)

I juni förra året drog Macario korsbandet och att hinna tillbaka tills årets mästerskap såg inte ut att vara något problem. Men i slutet av maj meddelade hon att hon inte kommer vara fysiskt redo för att vara en del av den regerande mästaren USA:s landslag.

Vivianne Miedema, Nederländerna (Arsenal)

Nederländernas stora stjärna missade delar av fjolårets EM på grund av en mindre skada. I år kommer hon inte kunna delta alls. En korsbandsskada i december innebär att hon inte hinner tillbaka till fotbollsplanen i tid.

Leah Williamsson, England (Arsenal)

Lagkaptenen i England kommer inte delta i sommarens VM. Tillsammans med bland andra lagkamraterna Mead och Miedema är hon mitt i rehabilitering efter en korsbandsskada, som hon ådrog sig i april.

Becky Sauerbrunn, USA (Portland Thorns)

Även USA kommer ta sig an mästerskapet utan sin lagkapten. Det var i april som Sauerbrunn ådrog sig en fotskada, som gör att hon tvingas stå över det kommande mästerskapet.

Marie-Antoinette Katoto, Frankrike (Lyon)

Under fjolårets EM-slutspel drog Katoto korsbandet. Enligt uppgifter fick hon ett bakslag på sin rehabilitering i vintras och ska inte ha varit i tillräckligt god form för att bli uttagen då hon genomförde tester med det franska landslaget. Hon missar därmed ännu ett mästerskap med Frankrike.

Fran Kirby, England (Chelsea)

Chelsea-stjärnan har ett par tuffa år bakom sig, med flera pauser från fotbollen. I början av maj stod det klart att hon hade ännu en framför sig, då Chelsea meddelade att en knäoperation väntade och att Kirby därmed skulle vara borta under en betydande tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.