Nilla Fischer och Hedvig Lindahl är två av spelarna som ställer krav. Foto: TT

Stjärnornas krav: Bättre villkor för gravida

Publicerad

Att kunna bilda familj är långt ifrån självklart för kvinnliga elitidrottare. Inom fotbollen saknas riktlinjer för hur man ska stötta spelare som blir gravida eller som har familj.
– Tänk vad skönt det skulle vara om vi fick höra nyheten att fotbollsförbundet tar ett initiativ, det ska inte alltid vara vi spelare som driver på, säger Hedvig Lindahl.

Sommarens fotbolls-VM riktade strålkastarna mot damfotbollen mer än någonsin tidigare. ”Man kan inte blunda längre”, sade Sveriges lagkapten Caroline Seger inför VM angående att allt fler storklubbar startar damlag och att multinationella företag står på kö för att investera i damfotboll.

”Måste ta tag i det”

Samtidigt vet hon att det fortfarande finns många områden som fotbollens beslutsfattare hanterar med vänsterhanden, om alls.

Rätten att bilda familj är ett sådant område.

– I våra kontrakt och avtal är det en fråga som kanske aldrig har diskuterats. Det har funnits enstaka fall där det har blivit en fråga om hur man ska gå till väga som klubb och som individ. Naturligtvis är det en fråga som man måste ta tag i och ha en plan för hur man ska gå till väga, säger Caroline Seger.

Det finns många komplexa aspekter: vem ska betala lönen för en gravid spelare, ska man likställa det vid en skada, borde kontraktet pausas eller förlängas automatiskt vid graviditet, ska transferfönstret öppnas temporärt för klubbar som oväntat blir av med en spelare?

Vad som är rätt går att diskutera. Problemet är att ingen ens verkar ha funderat.

– Jag tror att det är väldigt få klubbar i världen som har en policy kring det här. Det är kvinnor som spelar fotboll och det är vi som bär barnen. Då borde det också finnas någon form av policy, säger Nilla Fischer som i våras lämnade tyska Wolfsburg för damallsvenska Linköping.

Idrottare i upprop

Ingen damallsvensk klubb har i nuläget någon policy för hur de ska agera om en spelare blir gravid, visar TT:s rundringning. Detta trots att frågan har varit uppe tidigare.

För fyra år sedan gick 13 svenska idrottsprofiler ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och kritiserade idrottsrörelsen för att inte ha tillräckliga trygghetsvillkor vid en graviditet. Sedan dess har inte mycket hänt.

Målvaktsveteranen Hedvig Lindahl var en av idrottarna bakom debattartikeln. Hon har bland annat påtalat för Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att något måste göras, och pekar på tidigare landslagsspelare som Hilda Carlén (Linköping), Josefin Johansson (Piteå) och Emilia Brodin (Djurgården) som alla har tagit en paus från fotbollen för att de har blivit gravida.

– För att uppmuntra spelarna att göra ett försök att komma tillbaka till landslaget borde man vara proaktiv och säga ”vi som förbund inför det här på eget initiativ”. Och det kan man väl inte säga att de har gjort, säger Lindahl.

”Vår fulla rätt”

Sommarens VM-mittbackar håller med om att det är ett problem som behöver lösas:

– Det här är något för idrotts-Sverige i stort. Nu bar inte jag vår son men om jag skulle vara bärande mamma, hur kommer jag då tillbaka på bästa sätt fysiskt? Vad finns det för program att följa, vad kan vara farligt att göra, hur länge kan jag träna? Den expertisen vore superbra att ha inom organisationen, säger Nilla Fischer.

– Jag kommer ihåg när jag var i damallsvenskan för några år sedan, det var uppe på tapeten i spelarföreningen redan då, hur man skulle kunna jobba med det och hitta något slags koncept. Det är en viktig sak, vi spelar på elitnivå och det är en speciell situation om man vill bilda familj, säger Linda Sembrant.

En av världens bästa spelare, danskan Pernille Harder, vill också att frågan lyfts. Wolfsburgstjärnan tror att det kan bli allt vanligare med spelare som vill skaffa barn medan de fortfarande håller på med fotbollen.

– Det är annorlunda för oss kvinnor än för män, det är en väldigt viktig fråga. Det är kanske något som borde vara en del av sponsoravtal och kontrakt, precis som med ett vanligt jobb, att man kan gå på föräldraledighet och sedan ha möjlighet att komma tillbaka, och att man inte bara kan bryta ett kontrakt bara för att någon blir gravid, säger Harder.

Någon exakt lösning är svår att trolla fram. Men det växande intresset för damfotboll fungerar som ett dominospel och bara att prata om ämnet gör skillnad, säger Caroline Seger.

– Det finns fortfarande otroligt mycket att göra, men någonstans är vi inne i det här positiva med framåtanda och jämställdhet nu. Vi kommer att pusha, vi kommer att fajtas och vi kommer att stå upp.

– För det är vår fulla rätt.

Enkät

Visa

Ingen klubb i damallsvenskan har någon policy för hur den ska agera om en spelare blir gravid. Men i princip alla välkomnar riktlinjer från centralt håll.

Frågor:

1) Har ni någon policy för om en spelare blir gravid?

2) Skulle ni vilja ha en gemensam policy, till exempel i kollektivavtalet?

Djurgården: Joel Riddez, sportchef

1) – Vi har inte utarbetat någon speciell policy, men vi hade ett fall med Emilia (Brodin) som blev gravid. Grundinställningen är att om du kan träna fotboll så ska du träna fotboll. Annars är du sjukskriven från fotbollen.

2) – Det är klart att det kan vara bra med en policy. Vi har ett ansvar som arbetsgivare, men det har inte varit ett problem hos oss. Det är klart att man ska kunna skaffa barn, men det beror lite på hur långt avtal man har till exempel.

Eskilstuna: Magnus Karlsson, sportchef och huvudtränare

1) – Vi har ingen policy för det. Det faller under normalt arbetsgivaransvar, tycker jag. Man börjar med att gratulera och sedan tar man det därifrån. I min värld faller det under ramen för bra arbetsgivarskap.

2) – Det är väl bra. Det beror ju på vad de kommer fram till i och för sig. Och jag skulle nog säga att Eskilstuna, oaktat vad det står i en sådan policy, skulle arbeta fram något som är stärkande för individen.

Rosengård: Therese Sjögran, sportchef

1) – Jag tror inte att vi har någon speciell policy för det. Jag vet knappt hur det fungerar om man blir gravid som vanlig Svensson.

2) – Jag är positiv till en sådan policy. Ett problem är att det inte finns någon instans hos Försäkringskassan som har med elitidrottande att göra. Om du är skadad så kan du inte spela, och då måste du sjukskrivas. Då ringer de och frågar ”har ni inget på kontoret som de kan göra i stället?”.

Kif Örebro: Jonas Karlberg, sportchef

1) – Ingen uttalad policy för den delen. Sedan har vi policys övergripande för möjlig frånvaro, skador och personliga skäl och så. Det kanske kan gå in under det här.

2) – Det skulle inte göra oss någonting. Jag tycker generellt sett att det är bra med kollektivavtal och policys som vi kan hålla oss i. Sedan är jag av åsikten att Elitfotboll Dam (EFD) och Svenska fotbollförbundet ska hjälpa föreningar med det som vi behöver hjälp med och inte regelstyra.

Göteborg: Lasse Svensson, sportchef

1) – Nej, vi har ingen skriven policy, det är som det ser ut i arbetslivet normalt sett. Det är inga konstigheter om någon blir gravid, det får man räkna med.

2) – Nej, det tycker jag inte. Det har jag aldrig funderat på ens.

Kristianstad: Niclas Rhodin, klubbchef

1) – Vi har ingen tydlig handlingsplan. Det tror jag är någonting som vi i alla fall bör plocka upp ganska snabbt, för det är en jätteintressant fråga. Du sätter fingret på någonting som måste ske.

2) – Jag skulle gärna välkomna att man kanske från centralt håll tar fram någon modell eller mall för en policy kring det. Sedan tycker jag att utifrån våra värderingar och vår värdegrund i föreningen så borde vi kunna ta fram en sådan själva. Men vi har ingen i dag.

Kungsbacka: Christer Björkroth, kanslichef

1) – Det har inte vi, för vi har aldrig råkat ut för det hittills. Vi har aldrig haft någon spelare som har blivit gravid under försäsong och under säsong. Men jag ser det som en viktig fråga, och det har inte slagit mig tidigare. Det kan nog vara en fråga som jag plockar med mig till nästa styrelsemöte.

2) – Om det görs en policy över hela damallsvenskan, så vore det välkommet. Det vore bra att ha något att luta sig mot.

Limhamn/Bunkeflo: Henrik Adolfsson, sportchef

1) – Nej, det är jag ganska säker på att vi inte har. Jag har inte hört talas om att det finns en sådan policy. Det är en viktig fråga och det är viktigt att vi ska ta tag i.

2) – Jag tror att det finns många saker som kommer från centralt håll som arbetas fram tillsammans med klubbarna. Då blir det en trygghet för spelarna. Men det är en fråga framför allt för spelarföreningen och EFD.

Linköping: Olof Unogård, huvudtränare

1) – Nej, ingen uttalad eller nerskriven. Det är något som elitidrotten överlag måste bli mycket bättre på. Jag tvivlar på att någon klubb i damallsvenskan har det. Det är verkligen en blindspot inom elitidrotten och något som man behöver bli bättre på.

2) – Jag tror att det är nödvändigt att det kommer något centralt uppifrån. Vi får nog vänta väldigt länge innan klubbarna tar tag i det på egen hand. Det är små kanslier som ska lösa otroligt många uppgifter. Sådana här rena arbetsgivarfrågor, det är klart att det hamnar långt ner på priolistan om det är 17 saker som ska göras till nästa hemmamatch.

Piteå: Leif Strandh, sportchef

1) – Jag ska låta det vara osagt, men jag tror inte att vi har något policydokument kopplat till graviditet.

2) – Det låter väl vettigt, kan jag tycka. Det är en svår fråga och ingenting som vi har diskuterat och pratat så mycket om. Alla damallsvenska klubbar och elitettanklubbar har för få människor som jobbar. Då blir sådana här grejer saker som man inte tar hand om.

Vittsjö: Erika Nilsson, sportchef

1) – Nej, det är inget som jag kan påminna mig att vi har i våra stadgar.

2) – Det är väl positivt. Men det är viktigt att verksamheten funkar också, jag har respekt för båda parter. Ska man ha betalt när man inte kan träna den träning som man har ålagt sig att göra, eller går Försäkringskassan in... det vet faktiskt inte jag.

Växjö: Frida Andersson, sportchef

1) – Vi har ingen policy kring det, mer än att vi följer spelarföreningens kollektivavtal om något sådant skulle hända.

2) – Det är en het potatis som diskuteras mellan spelarföreningen och EFD. Så jag tror nog att de kommer fram till något bra för båda parterna. Jag ska vara riktigt ärligt, jag har inte haft någon spelare där det har kommit upp. Jag vet inte om det räknas som en sjukskrivning eller hur det funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer