Foto: Bildbyrån

Strandberg kanske ett namn för U21-EM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

I kväll tar förbundskapten Håkan Ericson ut truppen som ska representera de svenska färgerna i sommarens U21-EM i Tjeckien.

Många med en succévår bakom sig är aktuella – men bara 23 kan bli uttagna.

Sveriges U21-landslag kvalificerade sig till EM på ett minst sagt dramatiskt sätt. I ett play off-dubbelmöte med Frankrike förlorade svenskarna borta med 0–2. Ett underläge de var tvungna att vända i returen på Örjans Vall för att mästerskapsdrömmarna skulle bli verklighet.

Tvåmålsskytten Isaac Kiese Thelin och Oscar Lewicki ordnade en 3–0-ledning och Sverige var på väg till Tjeckien. Men tre minuter före slutsignalen reducerade vänsterbacken Layvin Kurzawa och Frankrike just då vidare på bortamål. 60 sekunder senare kom den osannolika responsen. Lewicki satte 4–1 i ösregnet och tog Sverige till U21-EM.

U21-EM 2015

Presenterar truppen i kväll

I kväll, åtta månader senare, ska förbundskapten Håkan Ericson presentera svenska truppen till U21-EM som börjar den 17 juni. Sverige inleder dagen efter mot Italien, och har även England och Portugal i sin grupp.

– Det handlar inte om att bara ta ut de bästa spelarna utan även de som kan acceptera att de inte får starta matcherna, säger Håkan Ericson till Aftonbladet.

Flera förändringar kan genomföras jämfört med truppen (se faktaruta nedan) som var uttagen till play off-matcherna mot Frankrike. Anfallaren Carlos Strandberg, tidigare Häcken, har överraskat i ryska högstaligan under våren. Tre mål på tio matcher, varav han ingick i startelvan i tre av dem. Även Elfsborgs Arber Zeneli har imponerat i säsongsinledningen och delade inte glädjen på planen mot fransmännen i höstas.

– Carlos vår har varit bra. Det är starkt gjort av honom att göra de målen och få den speltiden han fått. Zeneli har en fantastisk spetsegenskap i sin snabbhet och även en förmåga att hitta passningar, säger Ericson.

Håkan Ericson presenterar truppen klockan sju i kväll i pelarsalen på Norra Latin.

Grupperna i U21-EM

Grupp A: Tjeckien, Danmark, Tyskland, Serbien.

Grupp B: Sverige, Italien, England, Portugal.

De var uttagna i play off-matcherna

Målvakter:

Patrik Carlgren, AIK.

Andreas Linde, Helsingborg.

Backar:

Joseph Baffo, Halmstad.

Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn.

Filip Helander, Malmö.

Sebastian Holmén, Elfsborg.

Pa Konate, Malmö.

Emil Krafth, Helsingborg.

Alexander Milosevic, Besiktas.

Victor Nilsson Lindelöf, Benfica.

Isak Ssewankambo, Derby.

Mittfätare/anfallare:

Nicklas Bärkroth, Norrköping.

Gustav Engvall, Göteborg.

John Guidetti, klubblös.

Simon Gustafson, Häcken.

Melker Hallberg, Udinese.

Mikael Ishak, Randers.

Abdulrahman Khalili, Mersin Idmanyurdu.

Isaac Kiese Thelin, Bordeaux.

Oscar Lewicki, Malmö.

Kristoffer Olsson, Midtjylland.

Simon Tibbling, Groningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-EM 2015

Mer i ämnet