RunRepeat har gjort en studie för att undersöka eventuell rasism inom fotbollskommentering. Foto: BILDBYRÅN

Ny studie visar: Rasism inom fotbollskommentering

Uppdaterad
Publicerad

Engelska spelarfacket har tillsammans med företaget RunRepeat gjort en studie för att undersöka eventuell rasism inom fotbollskommentering.

Den visar att beröm om intelligens och arbetsmoral oftast riktas till ljushyade spelare.

De mörkhyade spelarna fick beröm för fart och kraft.

Företaget RunRepeat har i samarbete med PFA, det engelska spelarfacket, gjort en studie för att undersöka eventuell rasism inom fotbollskommentering. Det är första gången det görs en studie för att se om det finns en skillnad på hur kommentatorer pratar om spelare med olika hudfärg.

80 matcher från säsongen 2019/20 har granskats och det handlar om matcher från fyra toppligor: Serie A i Italien, spanska La Liga, franska Ligue 1 och Premier League i England. Studien analyserade 2 074 yttranden under de matcherna. Kommentatorerna pratade engelska och arbetade för engelska, amerikanska och kanadensiska medieföretag.

Fick beröm för fart och kraft

Resultatet visar att kommentatorerna var mer benägna att berömma ljushyade spelare för deras intelligens, deras kvalitéer som spelare och hårt arbete. Mörkhyade spelare fick beröm för deras fysiska egenskaper – fart och kraft.

När kommentatorerna pratade om intelligens riktades 62,60 procent av berömmet till ljushyade spelare. 63,66 av den negativa kritiken riktades mot mörkhyade spelare.

När kommentatorerna pratade om arbetsmoral riktades 60,40 procent av berömmet till ljushyade spelare.

KLIPP: Spelarna i Premier League knäböjde inför avspark (18 juni):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.