Foto: TT Nyhetsbyrån

NWSL: Spelare får stanna i omklädningsrummet under nationalsången

Uppdaterad
Publicerad

I lördags hade alla spelare i en match i den amerikanska fotbollsligan för damer, NWSL, på sig Black Lives Matter-tröjor samtidigt som de knäböjde under nationalsången. Nu kommer ligan med beskedet att de släpper rejält på reglerna under just nationalsången.

Black Lives Matter-rörelsen som har följt efter att George Floyd avlidit på grund av polisvåld har gjort att många idrottare har tagit ställning.

Några av dessa var spelarna i NWSL-matchen mellan North Carolina Courage och Portland Thorns. Samtliga spelare ställde sig gemensamt på knä i protest mot polisbrutalitet och den rasism som drabbar svarta i USA. De knäade i solidaritet med NFL-spelaren Colin Kaepernick och ”Black lives matter”-rörelsen.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter diskussioner med spelare och klubbar har man inom NWSL nu kommit fram till att man ska få göra nästan man vad man vill under nationalsången.

– NWSL står bakom varje spelare och ledare. Knäböj på planen, stå med handen över hjärtat. Hedra dina känslor privat i omklädningsrummet eller på mittplan. NWSL är en liga som bygger på mångfald och mod och de principerna för oss framåt, säger NWSL:s Lisa Baird i ett uttalande.

Just nu pågår Challenge Cup inom NWSL och den spelas framför tomma läktare i Utah.

KLIPP: Spelarna knäböjde inför avspark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.