Sundhage: ”En känslomässig berg- och dalbana”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått ett år sedan Pia Sundhage tillträdde som Brasiliens förbundskapten. Och det har varit ett turbulent år där coronapandemin förändrat förutsättningarna för fotbollen. Covid-19 har drabbat Brasilien hårt och Sundhage säger att hennes landslag nu får en brant uppförsbacke mot OS i Tokyo.

När Sundhage i veckan presenterade sin landslagstrupp var det bara med spelare från den brasilianska ligan. Självklart en begränsning men hon ser det också som en möjlighet för nya unga spelare att ta för sig.

– I laget finns flera unga spelare som inte varit med i a-landslaget tidigare. Varken Formiga, Marta eller Debinha är med. Det som är så bra är att jag har ju fått den frågan var enda gång: Var är de nya spelarna? Och det blir jättespännande att se vart det tar vägen.

Sundhage berättar att coronapandemin drabbat hennes lag på tragiska sätt.

– Vissa har drabbats väldigt, väldigt hårt. Det finns någon som har förlorat sina föräldrar och det är klart att det innebär en känslomässig berg- och dalbana, säger hon.

Sportspegeln har besökt Sundhage i hennes eget kvarter i hemstaden Rio de Janeiro. Det blev ett möte med samtal om coronavirus, generationsväxlingen i brasiliansk fotboll och Pias liv i nya hemlandet Brasilien.

Se hela reportaget här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.