Pia Sundhage och Lilie Persson tippar Sveriges chanser i VM

Publicerad

Pia Sundhage och Lilie Persson är på plats i Rennes för att se Sveriges VM-premiär mot Chile. Och de tror båda på att det blir en svensk medaljsommar.
– Jaja, det är vartannat år. Det var en OS-silvermedalj. Och sen blev vi utslängda av mästaren Nederländerna i EM. Så det är dax igen, säger Sundhage till SVT Sport.

Sveriges förbundskapten 2012-2017, Pia Sundhage, och hennes assisterande, Lilie Persson, hoppas få se ett svenskt premiärlag som njuter och har stort tålamod. Ett Sverige som visar säkerhet i båda straffområdena, och utnyttjar sin styrka på fasta situationer.

– Ja det kan spela stor roll. Det brukar göra det. Vi såg ju i premiären snygga nickmål, påminner Sundhage, och Persson betonar att Sverige har en fördel där.

– Om vi pratar offensiva fasta situationer, där kan nog Sverige skaka om litegrann. Där tror jag på våra starka huvudspelare.

”Får inte tappa tempot”

Vilken blir den allra största utmaningen i anfallsspelet?

– Det är ju det här med tålamodet. Och att inte tappa tempot! En sak är att ha bollinnehav men man får inte tappa tempot, för då kan de stå i sina positioner och behöver inte agera. Vi behöver få dom att agera, menar Persson.

Pia Sundhage och Lilie Persson är överens om att Sveriges chanser att gå riktigt långt är goda.

– Medalj kommer det bli! Det utlovas här och nu, svarar Persson snabbt på frågan om hur långt det ska bära.

Och Sundhage svarar lika fort på frågan om valör.

– Det är inte så noga. Medalj är medalj!

”Fotboll i sin bästa skepnad”

Hur mycket njuter ni av att vara här?

– Vi njuter varenda sekund. Att vara med i ett Fotbolls-VM, och få stå lite utanför, det är ju väldigt många år sen, skrattar Lilie Persson. Det har man ju gjort när det gäller herr-VM, och det är ju så himla läckert. Båda sakerna har sin tjusning. Att vara i VM, i en bubbla som ledare, men också vara i VM-bubblan, både som kollega såklart men också supporter, det är jättehäftigt.

Och Pia Sundhage slår fast:

– Nu när jag gick till premiärmatchen i Paris, mycket folk. Män, kvinnor, unga, gamla. Det är en sån skön stämning. Ingen fylla. Alla är på väg till en bra fotbollsmatch. Det är fotboll i sin bästa skepnad tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer