Pia Sundhage om Jair Bolsonaro: ”Att jag är här är ett statement”

Publicerad

Brasiliens president Jair Bolsonaro är uttalad homofob och antifeminist. Då ser Pia Sundhage sin roll som förbundskapten i Brasilien som ett statement.
– De har haft modet att anställa en utlänning, som dessutom är kvinna, säger Sundhage till SVT.

För snart två månader sedan blev Pia Sundhage presenterad som förbundskapten för Brasiliens damlandslag, som första utlänning någonsin, och en månad senare fick hon en drömstart via 5-0 mot ärkerivalen Argentina.

Sundhage, med bland annat dubbla OS-guld med USA på meritlistan, har upplevt mycket under sin långa karriär. Men att hon nu, när Brasiliens leds av den högerextreme Jair Bolsonaro, blivit brasiliansk förbundskapten ser hon som viktigt.

Men några åsikter om Bolsonaro vill hon inte dela med sig av.

– Jag tänker väldigt mycket men jag tänker inte officiellt, om man så uttrycker. Det faktum att jag är här och har fått chansen att säga ja till det här jobbet, det är liksom ett statement. De har haft modet att anställa en utlänning, som dessutom är kvinna. Och mina första dagar här såg jag många män. Numera har fotbollsförbundet anställt fler tjejer som U-förbundskaptener.

– Så jag känner verkligen att folk förväntar sig en förändring, inte bara på fotbollsplanen utan även lite grann i samhället, att kvinnor kan ta plats. Jag får många hejarop, att de önskar att det brasilianska damlandslaget ska lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer