Real Madrid, Barcleona och Juventus är tre av klubbarna som är drivande i det nya projektet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nytt förslag: 80 lag i superligan

Uppdaterad
Publicerad

Den stängda European Super League skulle konkurrera ut Champions League – med flera storklubbar i spetsen – men planerna skrotades strax efter att de presenterats.

Nu lanseras ett nytt förslag med upp till 80 klubbar i fyra olika divisioner.

– Det är dags för en förändring, säger Bernd Reichart, en av grundarna till upplägget.

För nästan två år sedan, den 18 april 2021, lanserades förslaget om en ny europeisk superliga. När den först framfördes var det tänkt att vara med 20 klubbar, och 15 var tänkta att vara permanenta medlemmar i turneringen.

Fler divisioner och fler lag

Det nya projektet möttes av stor kritik från supportrar och flera involverade klubbar, som Arsenal och Chelsea, backade.

Super League

Nu har den nya versionen framförts.

Det nya upplägget ska innehålla flera divisioner med 60 till 80 lag utan permanenta medlemmar, och minst 14 matcher per klubb och säsong.

Nästan 50 europeiska klubbar har kontaktats sedan oktober förra året för att få med fler på tåget.

Backas upp av storklubbar

Organisationen som är drivande är A22, ett systerföretag till Super League (ESL) som backas upp av de europeiska storklubbarna Real Madrid, Barcelona och Juventus.

– Grunden för europeisk fotboll riskerar att kollapsa. Det är dags för en förändring. Det är klubbarna som är entreprenörerna och tar riskerna, säger Bernd Reichart, vd för A22, till den tyska tidningen Die Welt.

– I våra samtal har det framkommit att klubbar ofta tycker att det är omöjligt att uttala sig offentligt mot ett system som använder hot om sanktioner för att motverka motstånd.

Uefa har samtidigt planer att Champions League från säsongen 2024/2025 ska innehålla 36 lag i stället för 32 lag, i en enda division som spelar tio matcher jämfört med de nuvarande sex gruppspelsmatcherna.

ARKIV: Därför kollapsade ”Super League” (21 april 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet