Hedvig Lindahl är inte imponerad av prissumman i fotbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Svensk EM-kritik – trots fördubblad prissumma

Uppdaterad
Publicerad

Uefa har fördubblat prissumman till sommarens fotbolls-EM.

Men gapet till herrarna är alltjämt stort.

– Jag är inte så sjukt imponerad, säger Hedvig Lindahl.

Från 8 miljoner euro till 16 miljoner euro, motsvarande runt 170 miljoner kronor. Det är en procentuellt stor höjning som har skett i totala prispengar till damernas fotbolls-EM i England.

– Det är väl bra att de ökar prispengarna, säger målvakten Hedvig Lindahl innan hon fortsätter:

– Men jag tycker inte att det betyder jättemycket om man fortfarande ökar på herrsidan så gapet fortfarande är större. Jag är inte så sjukt imponerad än så länge. Det är bra för oss inblandade men så många positiva rubriker ska det inte vara, säger hon.

I förra sommarens herr-EM uppgick den totala prissumman på hela 371 miljoner euro, vilket var en ökning på 70 miljoner euro från fotbolls-EM 2016, och de 24 deltagande lagen fick runt 90 miljoner kronor bara för att delta.

”Försök stäng gapet”

Avståndet mellan damer och herrar blir alltså större för varje mästerskap, även om höjningen av damernas nivåer ökar procentuellt mer än herrarnas.

– Vi vet alla att det är så det ser ut, så de kan väl försöka stänga gapet i stället. Det är det enda jag vill säga i den diskussionen, säger Lindahl.

Magdalena Eriksson håller med Hedvig Lindahl.

– Det är lätt att säga att det går framåt i damfotbollen och att man når nya höjder, men sen hör man hela tiden att gapet ökar, säger hon.

Eriksson beskriver det som ett ”tudelat svärd”.

– Det är klart att vi ska hylla att det går framåt i damfotbollen och det är häftigt att vara en del av utvecklingen, men vi ska inte acceptera att gapet ökar. Det tycker jag inte och det är något vi kollektivt måste ta strid för och höja våra röster, säger hon.

KLIPP: Två debutanter i EM-truppen: ”Stor konkurrens” (7 juni)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juventus Amanda Nildén och Häckens Johanna Rytting Kaneryd är mästerskapsdebutanter i den svenska EM-truppen. Foto: Bildbyrån/SVT

Prispengar i fotbolls-EM 2022

Total prissumma: 170 miljoner kronor.

Alla 16 lag är garanterade en minimisumma på runt motsvarande 7 miljoner kronor.

För varje seger i gruppspelet kommer lagen få runt 1,1 miljoner kronor och halva beloppet för varje oavgjord match.

Vid avancemang till kvartsfinal tilldelas lagen runt 2,2 miljoner kronor och når man semifinal får man ytterligare 3,4 miljoner kronor.

Vid finalseger får vinnaren runt 7 miljoner kronor och det finalförlorande laget får runt 4,5 miljoner.

Skulle det lag som står som segrare i slutändan även vinna alla gruppspelsmatcher landar det vinnande lagets prissumma på runt 22 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.