Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska elitklubbar skriver under Amnestys Qatar-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga svenska elitklubbar som ingår i Svensk Elitfotboll (Sef) har skrivit under människorättsorganisationen Amnestys upprop som kräver att Fifa agerar för migrantarbetarnas rättigheter inför VM i Qatar 2022.

– Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, säger Sef-ordförande Jens T Andersson i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan släppte Amnesty en rapport som visade att övergreppen mot migrantarbetare i Qatar fortsätter.

De allsvenska klubbarna gick via Sef ut och sade att de inte kommer släppa sina spelare till landslagets januariturné om den hölls i Qatar. Det fick Svenska fotbollförbundet att flytta det lägret till Algarve.

Nu skriver alla klubbar i allsvenskan och superettan under uppropet med krav på att Fifa agerar för migrantarbetarnas rättigheter inför VM i Qatar 2022.

– Fifa har ett ansvar att agera när arbetare som deltar i VM-projekt löper risk för kränkningar. Trots detta fortsätter migrantarbetare över hela Qatar att exploateras. Därför kräver Amnesty att Fifa agerar och genast vidtar åtgärder för att säkerställa att alla som arbetar i anslutning till VM blir rättvist behandlade och kan åtnjuta sina mänskliga rättigheter, säger Anna Johansson, tf generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Sef menar att det internationella fotbollsförbundet behöver påverka Qatar ytterligare.

– Vi kan inte längre påverka var VM-slutspelet ska spelas men vi kan sätta press och visa Fifa att vi tycker beslutet var oacceptabelt redan när det togs, och att Fifa därmed måste ta mer ansvar för situationen på plats, säger Jens T Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.