Vardagen för många migrantarbetare i Qatar fortsätter att vara extremt hård och människor utnyttjas av arbetsgivare, enligt en ny rapport från Amnesty. Foto: Amnesty

Amnesty: Övergreppen mot migrantarbetare i Qatar fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

VM i Qatar är ett år ifrån avspark.

Människorättsorganisationen Amnestys senaste rapport visar att arbetsförhållandena för migrantarbetarna i landet inte har förbättrats.

– Människor fortsätter att utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare utan chans till upprättelse, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

Kvalet till nästa års världsmästerskap i fotboll är i full gång. Parallellt presenterar Amnesty sin senaste rapport, Reality Check 2021, som visar att utvecklingen i Qatar har stagnerat det senaste året.

Enligt organisationen har övergreppen, som tidigare var vanliga men sedan förbjudits, återkommit.

– Det dagliga livet för många migrantarbetare i Qatar fortsätter att vara extremt hårt, trots att det skett förbättringar i lagstiftningen sedan 2017. Människor fortsätter att utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare utan chans till upprättelse, säger Ami Hedenborg.

”Misslyckas med att framställa”

Rapporten visar också att arbetare fortsatt är bundna till jobb de vill lämna, trots att man infört flera positiva reformer de senaste åren. Arbetare har även haft problem med utbetalning av löner. Amnesty uppmanar myndigheter att agera för att snabba på reformprocessen.

– De framsteg som gjorts fram tills i dag riskerar annars att gå förlorade om Qatar nöjer sig med en svag implementering och misslyckas med att ställa förövare till svars, säger Mark Dummett, chef för Amnesty Internationals Global Issues Programme.

Från i augusti i år visar en dokumentation från Amnesty hur Qatar inte utrett bortgång av migrantarbetare – trots kopplingar mellan osäkra förhållanden och dödfallen.

Arkiv: Vad är sportswashing? 29/10-2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.