Foto: Bildbyrån/TT

Sverige åker på januariturné till Qatar: ”Förhoppningsvis kan det skapa tryck mot regimen”

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige tar sig till VM 2022 så blir det två resor till Qatar nästa år då man även har tagit beslutet att åka på träningsläger dit i januari. Trots bristande efterlevnad av mänskliga rättigheter och undermåliga villkor för gästarbetare så försvarar Janne Andersson beslutet.

– Förhoppningsvis kan det skapa någon form av tryck mot regimen, säger förbundskaptenen på SVT:s fråga.

Janne Andersson höll presskonferens dagen innan en hemmalandskamp mot Uzbekistan och fick flera frågor om Qatar och hur landslaget hanterar situationen där.

– Rent generellt är mina frågor de sporstliga. Andra pratar de politiska, inledde han. Men han var ändå tydlig med sin personliga åsikt.

– Var vi står värderingsmässigt i det här råder det inga som helst tvivel om. Sättet man har behandlat arbetarna på och otydligheten kring dödsfall är förkastligt. Vi pratar kvinnors rätt och vi pratar arbetarnas rätt. Frågar du vem som helst i den här truppen så tycker vi till 100 procent att det inte är bra.

”Jag vill vara uppdaterad”

I går fick landslaget information om Qatar av människorättsorganisationen Amnesty. Det är något som Andersson välkomnar.

– Pratar vi Qatar så kommer det att vara en fråga som kommer att leva med oss hela vägen fram tills VM. Jag får löpande information. Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF) var nere förra veckan med en delegation från Uefa. Jag vill som förbundskapten vara uppdaterad, men jag tycker inte att det är min fråga att driva det, säger Andersson.

Andersson tycker ändå inte att det svenska herrlandslaget bör manifestera i form av till exempel tröjor inför matcherna, vilket en hel del andra lag har gjort.

– Jag personligen är tveksam till olika manifestationer, för i sådana fall finns det så mycket vi behöver manifestera mot, säger han.

”Skapa något form av tryck”

Förbundskaptenen försvarar beslutet att hålla ett träningsläger i Qatar i januari med att det finns positiva sportsliga aspekter. Han tror även att deras närvaro kan förbättra situationen i landet.

– När vi är på plats så träffar vi folk lokalt och vi har en delegation med oss som jobbar ganska intensivt. Det blir belyst att vi är på plats. Om vi inte bryr oss om att åka dit så kommer man inte prata om Qatar. Förhoppningsvis kan det skapa någon form av tryck mot regimen, att man rättar till saker och ting och jobbar mot att få en demokrati. Jag tycker inte det finns någon motsättning på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.