Nathalie Björn och Hanna Bennison har fått en tung start med Everton. Foto: Bildbyrån

Svenska Evertonspelarna: ”Det kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ny fotbollsvardag som väntar Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison efter landslagsuppehållet.

Borta är tränaren som i somras lockade över trion till Everton.

– Det kom lite som en chock. Det kändes som att han trodde mycket på mig, säger Bennison om att Willie Kirk fått sparken.

Everton gick in i Super League-säsongen som en kaxig outsider, med sikte på en topp tre-placering. Efter fem omgångar kan man lugnt säga att Liverpoolklubben tagits ner på jorden.

Fyra storförluster mot Manchester City, Chelsea, Arsenal och Manchester City igen (i cupen) var tillräckligt för att ledningens förtroende för tränaren Willie Kirk skulle sjunka till noll. Precis före det pågående landslagsuppehållet fick skotten sparken.

Super League

Det hade inte Evertons tre svenska landslagsspelare, som alla anslöt i somras, väntat sig.

– Det kom som en chock. Samtidigt har vi inte kommit upp i nivå och inte alls fått de resultat vi velat ha. Det ska bli väldigt intressant när man kommer hem och ser vad som händer med laget och vad vi kan göra i ligan, säger mittbacken Nathalie Björn.

Lyontränare kan ersätta

Hanna Bennisons reaktion var något liknande. Den 19-åriga mittfältaren, som ses som en av fotbollsvärldens allra största talanger, är orolig för vad Willie Kirks sorti ska innebära för egen del.

– Jo, lite så blir det. Man hade en liten trygghet i Willie. Men samtidigt tror jag bara att det handlar om att spela bra, för då får man spela. Det är bara att visa vad jag kan och göra mitt bästa så tror jag att jag får spela ändå, säger Bennison.

– Men det är väldigt tråkigt att han har lämnat. Det kändes som att han trodde mycket på mig.

Någon efterträdare har inte presenterats, men tidigare Lyontränaren Jean-Luc Vasseur har pekats ut som Evertons förstahandsval. Den tredje svenskan i laget, anfallaren Anna Anvegård, är till synes mindre bekymrad över tränarbytet än sina landsmaninnor.

– Jag vet inte om jag är lite naiv, men jag känner ingen större oro. Jag har varit med om tränarbyten förut. Är man bara tillräckligt bra och visar det på varje träning och när man får chansen i matcherna så, säger Anvegård.

MER FOTBOLL: Salahs mål i Liverpools kross (24/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet