Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Svenska förvåningen efter VM-matcherna: ”Gått snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

VM har utökats från 24 till 32 lag.

I premiäromgången har flera av de nya lägre rankade lagen överraskat rejält.

– Det är verkligen det tydligaste hittills, att det händer grejer överallt, säger Olivia Schough.

Antalet VM-lag har ökat till det här mästerskapet och hela åtta nationer gör sitt första världsmästerskap. Inför lyftes en oro kring kvaliteten hos flera lag och att många matcher riskerade att bli väldigt ojämna.

– Det kommer få en negativ effekt för damfotbollens utveckling, sa SVT:s expert Hanna Marklund.

Damlandslaget i fotboll

Men efter premiäromgången har flera lag istället stuckit ut positivt och överraskat.

England vann bara med 1-0 mot Haiti, Frankrike tappade poäng mot Jamaica och Norge åkte på en förlust mot Nya Zeeland för att nämna några exempel.

Svenska spelaren Olivia Schough har tittat på de flesta matcherna och är en av de som förvånats.

”Drar fram världens bästa lag”

– På förhand har man tänkt att den här matchen behöver jag inte ens titta på men så har det blivit match av det ändå. Länderna som låg långt efter innan tar steg framåt, säger hon.

Hon lyfter fram Haitis prestation mot England som något som sticker ut extra.

– Jag tänkte att den matchen pallar jag inte titta på, det kommer bli utklassning. Och så drar Haiti fram världens bästa lag. Jag blev riktigt imponerade av dem. Till och med Europamästarna hade problem.

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman menar att han har haft dålig koll på flera lag.

– Några av lagen har överraskat mig. Många av de lägre rankade lagen har varit bättre än jag trodde. Det är positivt och väldigt kul. Utvecklingen har gått fortare än jag trott, säger han.

Ovant motstånd

Nathalie Björn tror visserligen att utvecklingen går framåt men lyfter också en annan aspekt. Både att det varit premiärmatchen och att många ”nya” länder spelar fotboll på ett helt annat sätt än det man brukar möta. Hon nämner premiärmotståndet Sydafrika som ett exempel.

– De är på ställen men inte är van att motståndare är. När man ska göra en passning till exempel så står det en spelare där som man tänker: 'men du ska inte stå där'.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet