Foto: Bildbyrån

Efter hotet – SvFF påkallar skiljeförfarande

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet (SvFF) hotade att gå ur Riksidrottsförbundet (RF) efter ett förslag som innebär att ett specialidrottsförbund inte får erhålla mer än tio procent av det totala stödet.

Nu kommer nästa steg – ärendet prövas av skiljenämnd.

Förslaget röstades fram på Riksidrottsmötet i maj och innebär ett tak där ett specialidrottsförbund inte kan erhålla mer än tio procent av det totala stödet från RF. I dag får fotbollen 14 procent – och om förslaget blir verklighet kan fotbollen förlora 25-30 miljoner kronor, enligt SvFF.

Efter förslaget meddelade SvFF att man överväger att gå ur RF, alternativt vidta rättsliga åtgärder mot beslutet. Fotbollförbundet tar nu tvisten vidare och påkallar ett skiljeförfarande, skriver RF i ett pressmeddelande.

– SvFF menar att beslutet och de kännbara konsekvenser det får för barn- och ungdomsfotbollen är både orimliga och oacceptabla. Därför är det viktigt att detta nu prövas rättsligt, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

”Riksidrottsstyrelsen var emot förslaget”

En tvist mellan ett specialidrottsförbund och RF tas vidare till – och avgörs av – en skiljenämnd, enligt RF:s stadgar.

– Riksidrottsstyrelsen var emot förslaget om att återinföra bidragstaket. Men en majoritet av medlemmarna röstade mot Riksidrottsstyrelsens förslag och efter Svenska Fotbollförbundets besked idag får vi ta detta vidare i ett skiljeförfarande, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer