Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson: Klokt att söka mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen får överlägset mest pengar i stöd från Riksidrottsförbundet.
Men summan var inte ens i närheten av den ansökta.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hoppas därför att RF får igenom sin begäran om ytterligare 500 miljoner kronor från regeringen.
– Behoven är ju enorma, säger han.

Nu är fördelningen av regeringens stödpaket till idrotten klar. Fotbollen får störst del av stödpaketet – 128 miljoner kronor.

Men det var inte i närheten av pengarna som föreningar och förbund runt om i landet ansökt om.

– Jag har inte den bilden (exakt hur mycket pengar olika fotbollsföreningar ansökt om, reds anm). 1200 av våra föreningar har ju sökt direkt till Riksidrottsförbundet, så jag har inte den uppgiften. Men vi vet ju vad våra evenemangskostnader var, och de var ju över 170 miljoner. Så bara evenemangstappet på de två högsta herr- och damserierna överstiger ju det totala beloppet som vi har fått och det säger ju någonting om vilka behov som finns i idrottssverige, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag har full respekt för arbetet som gjorts och vi har ju haft förmånen att vara med i referensgruppen som satt upp riktlinjerna som ska gälla. Ingen får vad man begär.

”Oerhört klokt beslut”

Just det enorma behovet som finns gör att Karl-Erik Nilsson blev väldigt glad när han såg att RF redan nu begärt ytterligare 500 miljoner kronor i ett nytt stödpaket.

– Det tror jag är ett oerhört klokt beslut, för ansökningarna den här gången översteg ju 1,2 miljarder, så behoven är ju oerhört stora. Så vi får hoppas att vi är framgångsrika även den gången gentemot regeringen, säger han.

”Oerhört kämpigt”

RF skriver i sitt pressmeddelande att ingen idrott fått mer än 60 procent av den ansökta summan, vilket gör att många föreningar får betydligt mindre pengar än de hoppats på.

– Varje krona som går ut nu är ju positiv för våra föreningar, som har det oerhört kämpigt. Det är klart att det är helt nödvändigt med ytterligare resurser. Det är bra att RF har fångat upp den signalen, och vi hoppas att regeringen är snabb och lyhörd i den här frågan så att det så småningom finns ytterligare medel att fördela – för behoven är skriande, säger Karl-Erik Nilsson, och lägger till:

– Samtidigt som det är tacksamt att vi får den här supporten nu, så är ju behoven större. Så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer