Håkan Sjöstrand om IFK Kalmars kritik Foto: Bildbyrån

Svenska Fotbollförbundets svar på IFK Kalmars kritik

Publicerad

IFK Kalmar anser att förbundet tar för lite ekonomiskt ansvar för damfotbollen.

Nu svarar generelsekreteraren Håkan Sjöstrand.

– Jag har förståelse för den frustration man upplever, säger han till SVT Sport.

Nyligen tvångsdegraderades Eskilstuna United då de inte beviljades elitlicens. En klubb som gör det trots en ekonomisk svår position är IFK Kalmar. Deras sportchef Tommy Nyberg har riktat skarp kritik mot förbundet.

– Förbundet måste ta en mycket större ekonomiskt ansvar för damfotbollen. Man är ett förbund som mår bra ekonomiskt och måste ta ett mycket, mycket större långsiktigt ansvar för en verksamhet som ändå tillhör de bästa i världen, sade Nyberg.

”Det skulle i så fall med all rätt kunna ifrågasättas”

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand svarar på kritiken till SVT Sport.

– Jag har förståelse för den frustration man upplever och jag delar uppfattningen att det vore önskvärt att de ekonomiska förutsättningarna var bättre för exempelvis IFK Kalmar – men vi har cirka 3 000 fotbollsföreningar i Sverige och SvFF kan inte och ska inte som förbund rikta enskilda ekonomiska stöd direkt till några få utvalda elitklubbar bland dessa – det skulle i så fall med all rätt kunna ifrågasättas, skriver han till SVT Sport.

Inte förbundets roll

Nyberg menar vidare att skillnaden i hur de olika ligorna marknadsförs är markanta och att det varit tydligt att förbundet inte prioriterar damfotbollen som man borde.

Håkan Sjöstrand påpekar till SVT Sport att det kommersiella ansvaret inte ligger hos fotbollförbundet, utan hos intresseorganisationerna EFD (Elitfotboll Dam) och SEF (Svensk Elitfotboll).

– Svenska Fotbollförbundet och intresseorganisationerna har en klar samsyn om vilka roller och vilket ansvar som gäller oss emellan. Dessutom har ju varje enskild förening ansvar för att ha sin egen ekonomi i balans, och för att anpassa sin verksamhet utifrån sina ekonomiska förutsättningar och begränsningar, säger Sjöstrand.

MER FOTBOLL: Här är några av VM:s snyggaste mål:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Englands Saka och Brasiliens Richarlison med två av VM:s snyggaste mål. Foto: BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.