Zlatan Ibrahimovic under en landslagsträning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Fotbollförbundets Zlatan-hyllning skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att Sverige skulle möta Italien i en landskamp på Friends i juni och tacka av Zlatan Ibrahimovic. Nu har Italien tackat nej till matchen och SvFF får leta vidare.

– Vi ska givetvis tacka av Zlatan vid ett tillfälle som passar, säger SvFF:s Stefan Pettersson.

Landslagschefen Stefan Pettersson är förtegen när SVT Sport tar upp de skrotade planerna.

– Nja, vi pratar med många länder när vi planerar landskamper och hittar man någon som känns bra och det fungerar för båda länderna försöker man ju lösa det. Nu gick inte det här och det är inte konstigt på något sätt, säger Pettersson.

Det var på just Friends Arena, som i sommar ändrar namn till Strawberry Arena, som Ibrahimovic gjorde sitt kanske mest ikoniska mål med cykelsparken mot England för 4-2 när Sverige spelade sin första landskamp på arenan i november 2012.

SvFF letar datum

En tanke med landskampen var att tacka av Zlatan Ibrahimovic.

– En landskamp mot Italien blir nog inte av och vi ska givetvis tacka av Zlatan vid ett tillfälle som passar alla parter. När vi har hittat det datumet så kommer vi att kommunicera ut det, säger Pettersson.

Av de landskamper som du ser framför dig, vad kan det handla om för landskamp?

– Vi har förhoppningsvis hemmamatcher i mars och juni och hela hösten och vilken det blir har vi inte bestämt. Det är ju inte bara vi som ska bestämma utan det är flera parter inblandade.

Blev Zlatan besviken när Italien inte kunde komma?

– Det vet jag inte, säger Pettersson.

Fakta zlatan ibrahimovic, 42:

122 A-landskamper 62 mål (flest genom tiderna)

Tilldelats Guldbollen tolv gånger

Under sina 22 år som utlandsproffs vann Ibrahimovic ligan vid tolv tillfällen med fem olika klubbar i fyra länder. Han vann dessutom skytteligan i italienska Serie A två gånger och i franska Ligue 1 tre gånger. Ibrahimovic är den ende som spelat för sju olika klubbar i Champions League.

Ibrahimovic meddelade att karriären var över i juni 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.