Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsjurist Tobias Tibells reaktion på superliga-beskedet Foto: Bildbyrån/SVT

Svenska fotbollförbundet om superligabeskedet: ”Hade hoppats på annan riktning”

Uppdaterad
Publicerad

EU-domstolen gick emot det europeiska fotbollförbundet Uefa i frågan om eventuella ”utbrytarligor”. Svenska fotbollförbundet hade hoppats på det motsatta.

– Den initiala reaktionen är att vi hade hoppats på en tydligare utgång i en annan riktning, säger chefsjurist Tobias Tibell till SVT Sport.

EU-domstolen slog fast att Uefa och Fifa inte agerade enligt EU:s konkurrenslagstiftning när den så kallade superligan stoppades från att bildas våren 2021.

Sättet på vilket superligan nekades är det som man från EU-domstolen framför allt pekar på.

– Vi konstaterar att det som domstolen primärt har synpunkter på är den tillståndsprocess som tidigare fanns för att man skulle ha möjlighet att starta konkurrerande tävlingsverksamhet till den som Uefa och Fifa bedriver. Man ska ha i åtanke att Uefa sedan ett drygt år tillbaka är justerat den processen, delvis för att möta de synpunkter som har kommit inom ramen för det här ärendet, säger Tibell.

Sverige har ställt sig bakom Uefa i ”kampen” mot superligan.

– Vi har haft dialog med Uefa om den här frågan under det här ärendets handläggning. Sverige som medlemsland i EU har ställt sig bakom Fifa och Uefa och den ordning som den europeiska fotbollen är organiserad idag. Det tycker man är en modell man vill försvara, säger chefsjuristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.