Svenska kvinnor missar proffslivet

Uppdaterad
Publicerad

Var är de svenska idrottstjejerna? Svar: Här hemma, för det är i stor utsträckning männen som blir utlandsproffs.
– Framför allt tror jag att det är viktigt att spänna bågen och sätta drömmen tidigt hos våra barn när de växer upp, säger SVT Sports fotbollsexpert Frida Östberg.

I de fem lagsporterna fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll är just nu 655 svenska män utlandsproffs, mot 98 på damsidan. Ishockeyn är ”sämst” och saknar för närvarande svenska kvinnliga utlandsproffs, men även den största lagsporten fotboll är klart ojämställd. Just nu är 214 svenska män utlandsproffs i fotboll, mot blott 20 kvinnor.

– Jag tror att det handlar om vilka dörrar man öppnar tidigt, för just nu finns det många damspelare i Sverige som har sin inkomst någon annanstans ifrån, och då är det svårare att våga drömma om att ta steget ut och bli proffs på heltid, säger Frida Östberg.

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till ex storlek på inkomst för spelarna, vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite.

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: Fotbolltransfers.com, Soccerway, Handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer