Arkivbild.

Svenskorna hyllas av folket efter bronset

Uppdaterad
Publicerad

När Sverige vann EM-brons 2011 firades laget stort på Götaplatsen i Göteborg. På måndag är det dags igen när landslagets bronsmedalj från fotbolls-VM i Frankrike ska firas efter 2–1-segern mot England.

– Det kommer att bli oerhört häftigt. Jag har bott i några städer och i Göteborg har jag bott i åtta år, och jag älskar verkligen den staden.Det ska bli fantastiskt kul, då kommer man nästan hem igen, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Det blir också en ny upplevelse för mig. Men jag kan tänka mig att det blir en förlängning av euforin och glädjen som man känner nu. Underbart!

Spelarna kommer att åka i öppen buss från Gamla Ullevi och anlända till Götaplatsen klockan 18.10.

– Otroligt kul att få åka hem och fira det med hela Sverige, säger Stina Blackstenius.

Landslagets hemort

Att firandet sker i Göteborg har en enkel förklaring. Sveriges näst största stad är landslagets hemort och man spelar de flesta av hemmamatcherna på Gamla Ullevi.

Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vet man inte från förbundet hur många som kan tänkas delta på firandet. Men han hoppas på stor uppslutning och en kväll spelarna sent ska glömma.

– Nu ska tjejerna och ledarna få komma hem och ta emot all uppmärksamhet de förtjänar. Det blir nog ett tillfälle de kommer att kunna blicka tillbaka på efter karriärerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.