Svensson lyfte HIF närmare nytt kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Under hela säsongen har anrika Helsingborg fått leva med krisrubriker.

Nu ser skåningarna ut att ha tagit ett stort kliv mot allsvenskt spel 2019 – något man kan tacka Max Svensson för.

Den 21-årige mittfältaren sänkte bottenkonkurrenten Kalmar med sina två mål på Olympia.

Efter två säsonger i superettan gjorde Helsingborg, med fem SM-guld och lika många cupguld på meritlistan, comeback i allsvenskan den här säsongen.

Då leddes laget av Per-Ola Ljung, men han fick sparken i somras och HIF-legendaren Henrik Larsson, som ledde laget när Helsingborg åkte ur allsvenskan 2016, tog över.

Åtta poäng till nedflyttning

Det höll i två månader. Sedan klev ”Henke” av tränarskapet efter att ha fått utstå verbala påhopp och i början av september tog den tidigare landslagsstjärnan Olof Mellberg över.

Nu ser det ut som att Mellberg får basa över ett allsvenskt lag även 2020. Det återstår visserligen fyra omgångar av allsvenskan, men måndagskvällens 2–0-seger hemma mot Kalmar innebär att Helsingborg har åtta poäng ner till Sundsvall på kvalplats och lika många poäng ner till nästjumbon Falkenberg. Jumbo är Eskilstuna på 15 poäng.

Stor matchvinnare mot Kalmar, som har 22 poäng, blev den 21-årige mittfältaren Max Svensson.

Efter en händelsefattig första halvlek inför 6 353 åskådare på Olympia stötte Svensson in ledningsmålet på ett perfekt inlägg från Mamudu Moro i den 63:e minuten.

Öppet mål

Blott fem minuter senare högg Svensson på en chansartad nick centralt från Kalmarbacken Fidan Aliti. Helsingborgsmittfältaren hann före en utrusande Lukas Hägg-Johansson, chippade bollen förbi bortamålvakten och kunde promenera in slutresultatet 2–0 i öppet mål. Målet var Svenssons sjunde i allsvenskan den här säsongen.

För Kalmar väntar fortsatt kamp för överlevnad och närmast väntar jumbon Eskilstuna på hemmaplan kommande söndag. Helsingborg har bortamatch mot tabellelvan Sirius (22 poäng) på lördag.

Allsvenskan

Helsingborgs IF logo

Helsingborgs IF

2 - 0

Kalmar FF logo

Kalmar FF

Olympia, Helsingborg
Publik: 6353
Domare: Victor Wolf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.