Lina Hurtig jublar efter att ha nickat in 1-0 för Sverige på Friends Arena. Foto: Bildbyrån

Sverige sex minuter från att spräcka USA:s jättesvit

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelade 1-1 mot regerande världsmästaren USA på Friends Arena. Laget var sex minuter från att spräcka USA:s svit på förlustfria matcher som nu är 38.

– Surt så klart att de kvitterar så pass sent. Det visar ändå på styrka hos oss, men vi ville vinna den här matchen, säger målskytten Lina Hurtig till SVT Sport.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid fick USA straff sedan Sofia Jakobsson fällt Kelley O'Hara. Dock vädjade Jakobsson till domaren att incidenten skett precis utanför straffområdet då hon gick för hårt in på O'Hara vars ben trasslade in sig i svenskans, en händelse som började vid straffområdeslinjen.

Damlandslaget i fotboll

– Jag försöker springa ikapp henne och hamnar på insidan. Jag tycker att jag försöker bryta bollen men olyckligtvis blev det en straff. Jag hade ingen koll men hon låg ju utanför när jag väl såg att hon blåste för straff. Jag försökte bara följa med henne och blocka inlägget och då viker hon in bakom mig, det var svårt att se. Det är supersurt, säger Jakobsson om händelsen.

Ingen VAR på Friends

Händelsen granskades inte av VAR.

– Den kontakten som hon faller på är utanför, säger SVT:s Sports expert Markus Johannesson.

Megan Rapinoe stegade fram och satte den hårt och lågt till vänster. Jennifer Falk slängde sig i rätt hörn och var nära att nå bollen som dock smet in för 1-1.

I slutet av den första havleken nickade Lina Hurtig in 1-0 via bortre stolpen efter en vänsterhörna. USA:s målvakt Alyssa Naeher kom på mellanhand i den täta boxen.

Rolfö hade dubbla chanser att göra 2-0

Strax efter drev Fridolina Rolfö på mål och men Naeher tog revansch med att gå ut och skära av den fria svenskans vinkel.

I början av andra halvlek hade Rolfö återigen ett jätteläge att sätta 2-0 men fick inte träff på bollen som spelades snett inåt bakåt av Sofia Jakobsson efter Hurtigs fina passning i djupet. Efter en dryg timme byttes Rolfö ut till förmån för Filippa Angeldal.

Rapinoe byttes in i andra halvlek

Superstjärnan Megan Rapinoe byttes in i den 57:e minuten och i slutet hade USA ett hårt tryck på Sverige. Det hade kunnat bli ett segermål efter den sena kvitteringen.

– Det är lite blandade känslor eftersom vi var så nära att slå dem. Men prestationsmässigt gör vi det väldigt bra. Vi gör det emellanåt väldigt bra och skapar högkvalitativa chanser. Vi var inte långt ifrån att slå dem även om de skapar sina chanser. Vi får slå dem nästa gång, då i ett större sammanhang, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson och tillägger att han är för VAR.

– Och det får vi ju på mästerskap, säger han.

Senaste gången som USA inte vann var mot Sydkorea i oktober 2019 då lagen spelade 1-1. Sedan dess hade de regerande världsmästarna tagit 16 raka segrar. Senaste förlusten för USA var mot Frankrike i januari 2019. Sedan dess har laget nu spelat 38 matcher utan att förlora.

På tisdag möter Sverige Polen på bortaplan. OS-lottningen sker 21 april.

Träningslandskamper

Sverige logo

Sverige

1 - 1

USA logo

USA

Friends Arena, Solna
Publik: 0
Domare: Lina Lehtovaara

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet