Mušović om konkurrensen: ”Vill inte vara sämre”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av målvakterna som konkurrerar om två platserna i truppen till OS.

Men även om media hela tiden vill diskutera frågan tar Zećira Mušović det hela med ro.

– Jag försöker ta en dag i taget. Det kan låta klyschigt men jag fokuserar på mig själv och hur jag kan bli bättre, säger hon till SVT Sport.

För några år sen var Zećira Mušović på väg att lämna Rosengård. Fotbollen gick inte som hon ville, det var inte längre roligt och chansen om mer spel kom från annat håll. Men den då 20-åriga Mušović valde att stanna och kämpa på, anta utmaningen och bevisa att hon kunde ta platsen som förstamålvakt.

– Det var många som sa att ”Zećira är bekväm i Rosengård, hon har inte utmanats, hon har haft det lätt i Rosengård” men man glömmer bort att jag har konkurrerat mot en ny målvakt varje säsong, säger den nu 24-åriga Chelseamålvakten.

Damlandslaget i fotboll

I dag har hon lämnat positionen som Rosengårds förstamålvakt och flyttat till ett helt nytt land, en helt nya klubb med helt andra kulturer, även om vinnarinstinkten påminner om Malmö-lagets.

– Det har varit en vinnarförening med en vinnarkultur där man har ställt höga krav, alltså krav på att vinna, allt annat är inte godkänt, det är inte bra nog och så är det i Chelsea också. Det var en bra förberedelse på vad som komma skulle, säger Zećira Mušović.

Hård konkurrens om OS-platserna

Sedan hösten 2020 har diskussionerna kring Hedvig Lindahls tronföljare blivit mer intensiva. Ska det bli Häckens Jennifer Falk eller Zećira Mušović som förbundskapten Peter Gerhardsson till slut väljer?

Just nu går det 50-50 mellan de två målvaktsprofilerna. Men till OS i sommar, då truppen bara får bestå av 18 spelare, kommer två målvakter att tas ut. Om Hedvig Lindahl med sin erfarenhet är förstamålvakt – vem är då det det andra namnet?

– Skillnaden nu mot i höstas då man pratade om det, är att jag nu är i en miljö där jag känner att att jag har alla möjligheter och förutsättningar i världen. Det är en otrolig trygghet att ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet