Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sverige vidare till EM-semi efter seger mot Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Olidligt många blågula målchanser gick om intet.

Men till sist skulle Sverige vinna mot Belgien – med 90 sekunder kvar av tilläggstiden satte Linda Sembrant 1–0-målet.

– Helt underbart, det är obeskrivligt när jag ser bollen gå in i mål, säger hon i SVT.

Det var med stor lättnad som Sverige kunde konstatera att man säkrat avangemanget till semifinalen mot England på tisdag.

– Först och främst är det fantastiskt att vinna den här matchen och vi har en semifinal att se fram emot. Helt otroligt, speciellt efter den här matchen som är en krigarmatch på alla sätt och vis. Att vi får göra mål på tilläggstid, det är helt otroligt, säger Stina Blackstenius till SVT.

Sverige producerade flertalet farliga lägen under den första halvleken, men fick gå till halvtidspaus med ett 0–0-resultat efter att Sverige – och Stina Blackstenius – fått ytterligare ett mål bortdömt för offiside.

I den 25:e minuten placerade hon in bollen i nät efter en löpning och det var med minsta möjliga marginal som målet dömdes bort. 

Det var ett hungrigt blågult landslag som återintog planen efter vilan. Fridolina Rolfö fick direkt chansen, men fick se sitt farliga avslut räddat och trots att Sverige var det lag som förde spelet blev anfallen resultatlösa när passningsspelet inte riktigt ville stämma. Kosovare Asllani, uppenbart punktmarkerad av det belgiska försvaret, fick med drygt 25 minuter kvar av ordinarie tid en otäck stämpling, men fortsatte att spela.

Sembrant matchvinnare

När knappt 20 minuter återstod hade Sverige jobbat ihop 26 målchanser och sex skott på mål – men ingen notering i protokollet. Även de svenska hörnorna radade upp sig och den elfte, efter 77 minuter, blev precis som de tidigare utan resultat.

Sverige fortsatte utmana men när ordinarie tid passerat var det fortsatt mållöst. Men med 90 sekunder kvar av tilläggstiden kunde Sembrant, efter den 13:e hörnan, äntligen sätta det avgörande målet och undvika förlängning.

Sembrant, som missade OS i Tokyo förra sommaren med skada och även saknades i de två första matcherna i EM på grund av skada, var överlycklig efteråt.

– Det är helt sjukt. Sista minuten där, jag kände att jag inte ville ha förlängning, säger hon i SVT.

– Vi behövde det där sista målet så det var jäkligt skönt att det kom innan förlängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.