Sverige berett på straffavgörande mot Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Sverige mötte Kanada i Algarve Cup i början av mars. Efter 90 mållösa minuter vidtog straffar som Kanada vann med 6-5. Den svenska landslagsledningen är inställd på ett liknande scenario i åttondelen på måndag. Men några straffskyttar är inte utåt kommunicerade.
– Det är känslan där ute som avgör, säger assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman till SVT Sport.

Det blev kort tid för återhämtning efter den sena 0-2-förlusten mot USA i går kväll. Nu är allt fokus inriktat på Kanada i måndagens åttondelsfinal. Hittills har VAR tagit mycket av uppmärksamheten i VM:s gruppspel. Tre straffar har tagits om efter att målvakten rört sig ut från mållinjen, något som kritiserats hårt.

Hur mycket pratar ni om straffar och VAR-problematiken nu när det kan gå till straffar?

– VAR har vi pratat om och gått igenom och i går blev ju båda målen vi släppte in VAR-diskuterade, varav det sista kan man tycka var konstigt. Jag vet inte, sedan tycker jag att vi kunde haft två straffar som VAR eller domaren tog fel på men det ingår i spelet. Tyvärr har det blivit mycket fokus på det, säger Wikman till SVT Sport.

”Kanada var bättre än oss senast”

– Blir det straffar är vi förberedda på det. Nu börjar det och då måste vi vara redo för det mot Kanada som vi hade straffar mot sist i Algarve. Vi har slagit ett par straffar mot Kanada redan. Vi får träna på det men det blir svårt att hitta den rätta mentaliteten i en åttondelsfinal. Det är känslan där ute som avgör, säger Wikman.

Förra mötet slutade 0-0 efter 90 minuter och det lutar åt målsnålt igen.

– Kanada var bättre än oss när vi mötte dem senast. De är väldigt stabila och släpper in lite mål. Vi måste vara väldigt fokuserade i alla situationerna. De bra lagen straffar oss om vi inte är det, vilket vi såg mot USA i går. Det kommer att bli en fysisk match, vi kommer inte att få speciellt mycket chanser så vi behöver vara kliniska när läget kommer och vara rejäla i straffområdet. Det är det som kommer att avgöra, funderar Wikman.

Svenska straffskyttar i ordning mot Kanada i Algarve Cup (förlust 5-6):

Visa

1) Anna Anvegård (mål)
2) Linda Sembrant (mål)
3) Nathalie Björn (mål)
4) Mimmi Larsson (miss)
5) Sofia Jakobsson (mål)
6) Magdalena Eriksson (mål)
7) Hanna Glas (miss)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer