Sverige blir hennes första stora test

Uppdaterad
Publicerad

I EM-premiären mot Sverige står Tysklands nya förbundskapten inför sitt första stora test.

– Den stora stjärnan nu är Steffi Jones. Hon är ansiktet utåt och visst är det press på henne, säger journalisten Jana Lange.

Steffi Jones gör sin första riktiga tävlingsmatch som förbundskapten i EM-premiären. Efter 11 år vid rodret slutade framgångsrika Silvia Neid efter OS i Rio ifjol. Sen dess har Jones försökt skapa nånting nytt, med ett annat ledarskap. Neid var betydligt tuffare i sitt styre.

– Så var det absolut, säger mittfältaren Lina Magull. Men det var inget negativt. Silvia var väldigt framgångsrik. Kanske önskade sig några spelare mer uppmärksamhet. Det har de istället fått från vår nye tränare.

Fotbolls-EM

”Lite mer spanskt”

Även spelidén har förändrats.

– Det är lite mer ”spanskt” nu, säger journalisten Jana Lange från nyhetsbyrån SID som bevakat landslaget i tio år. Mer bolllinnehav och kombinationer. Laget är ungt och lite oerfaret men spelet är mindre förutsägbart.

Och i Tyskland förväntar sig alla en ny EM-titel.

– Målet är att vinna turneringen, säger Steffi Jones. Vi har en bred trupp med många nya, unga och duktiga spelare. Jag är väldigt optimistisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet